Tema: Sindikat
Pregled pojedinačne poruke
Sindikat
staro
  (#1 (permalink))
Mish
Lajavi Krelac
Mish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimum

Član od: 23.06.2006.
Poslednji login: danas 23:24
Pol: Žensko
Sindikat - 03.05.2008, 17:28

Nakon reportaža o prvomajskim urancima i roštiljanju u našoj zemlji obično slede izveštaji o radničkim protestima u svetu. Ako zavirimo u wikipediu i potražimo pojam prvog maja na srpskom, pročitaćemo i poslednju rečenicu na srpskom: Nakon 50 godina komunističke vladavine, tokom koje je 1. maj slavljen kao veliki državni praznik u SFRJ, stanovništvo ovih prostora i dalje nije u potpunosti upoznato šta ovaj praznik predstavlja.
Da li me to čudi?
Moje prvo zaposlenje je automatki sa sobom povuklo učlanjenje u Sindikat (mada me niko nije pitao želim li biti "drug član" tj. slažem li se da mi odbijaju 1% od plate za članarinu). Bavio se kontinuiranom nabavkom potrepština za radnike (krompir, polutke,...., ali i dovođenjem svih onih švercera koji su prodavali sve i svašta), organizovanjem novogodišnjih paketića i osmomartovskih poklona, prolećnih izleta i sportskih igara. Na čelu sindikata OnajKojiJeDemokratksiIzabranOdStraneRadnika (naravno, delegiran kao najpodesniji od strane menadžmenta). Naravno, prvi saradnici oni koji su makar u sindikatu uspeli da dođu do neke titule i funkcije.
Zapravo, sa ove vremenske distance, ne mogu baš da se žalim na taj i takav sindikat. Kao redovni učesnik sportskih igara, isti mi je obezbedio jedno 7-8 puta po 3-4 dana raznih ekskurzija i luudog provoda.
Mada... Na svu sreću što sam odatle utekla pre nego što mi je taj i takav Sindikat trebao da mi zaštiti radnička prava. Jer nikom zaštitu nisu pružili iako bivši radnici dobijaju sporove na sudu protiv poslodavca. A upravo bi to trebalo da bude uloga Sindikata.
Sa promenom poslodavca nisam automatski "upisana" u Sindikat nove firme. I nikad se nisam ni "upisala". A dok ih posmatram sa distance, rekla bih da su ovde još gori. Ne obezbeđuju ni polutke, ni šećer, ni sportske igre,... Izborili su se svojevremeno za potpisivanje Kolektivnog ugovora i slika DrugaPredsednikaSindikata i Menadženta nam se kezila sa intranet stranica dok smo šljakali svoje radne subote ukinute istim tim kolektivnim ugovorom.
Čini mi se daće proći još mnogo vode Dunavom dok sindikati u Srbiji budu zaista zaštitnici prava radnika.

Ima li ovde drugova članova?

... Ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije ništa uradio... I, shvatiće, kad-tad, da ne zna šta je hlad....

Poruku je izmenio Mish, 03.05.2008 u 17:36.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice