Pregled pojedinačne poruke
Odgovor: Galerija čudovišta
staro
  (#6 (permalink))
The Gunslinger
Iskusni forumdžija
The Gunslinger je dijamantThe Gunslinger je dijamantThe Gunslinger je dijamantThe Gunslinger je dijamant

Član od: 04.03.2008.
Poslednji login: 01.08.2008 14:02
Pol: Muško
Godine: 16
Odgovor: Galerija čudovišta - 02.05.2008, 16:51

E, da ja znam ekonomiju ko što znam mitologiju, bio bi doktor ekonomskih nauka. Al evo mog malog doprinosa temi.

Kerber je jedno od najpoznatijih čudovišta iz grčke mitologije, troglavi pas, sa zmijom umesto rea i jezika, plamenim dahom, koji je čuvao ulaz u podzemni svet, ali on je imao mnogo braće i sestara -
Lajdon - zmijoliki zmaj sa sto glava koji je čuvao zlatne jabuke. Herkul ga je savladao i ubio u svom jedanaestom podvigu.
Sfinga - Čudovište s telom lava i glavom žene koje je postavljalo zagonetke ispred tebe i koju je ubio edip. Sfingu je inače postavila boginja Hera zbog bluda kralja Tebe, Laja, nad jednim dečakom, Hrisipom.
Ort - Dvoglavi vuk, ili po nekima pas koji je čuvao Gerionova stada, i kojeg je Herkul golim rukama ubio u svom desetom podvigu.
Lernejska hidra - čudovište s telom psa i sedam zmijskih glava, koje je čuvalo ulaz u podzemni svet na dnu jezera. Svaka glava je imala otrovan dah, i kad bi joj jedna bila odsečena, dve bi izrastale na njenom mestu. Herkul ju je ubio u svom drugom podvigu, i natopio svoje strele njenom otrovnom krvlju.
Nemejski lav - lav čije je krzno bilo neprobojno, i kojeg nijedno oružje nije moglo da povredi. Herkul ga je zadavio u svom prvom podvigu, i uzeo njegovo krzno.
Eton - Džinovski orao, koji je svakog dana kidao Prometejevu jetru. Herkul ga je ustrelio kad je prolazio pored kavkaza na kom je Prometej bio zavezan.
Himera - Čudovište sa telom lava, i tri glave - glavom koze, lava i glavom zmije, ili zmaja na kraju repa. Sve tri glave su mogle da bljuju vatru. Ubio je Belerofont, na Pegazu, kod grada Lakije, u maloj aziji.

Sva ova čudovišta su bili potomci dve monstruozne zveri.
Oca Tajfuna, sina Gaie i Tartara, koji je imao sto zimijskih glava iz čijih su očiju izlazili plamenovi, i koji je ima sto zmijskih nogu.
Majka ovih čudovišta je Ehidna, prelepna nimfa do struka, a od struka nadole, zmija koja se završavala zmajskom glavom. Ehidna je takođe bila ćerka Gaie i Tartara, i sa Herkulom je imala ćerku, Scilu.

Eto, tolko od mene. Ovoje bilo iz glave, a kad se stim, ili nađem nešto, još malo ću doprineti temi.

Guns don't kill people.

I do!

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice