Svojevremeno sam se žešće "ložila" na mitologiju uopšte i gutala, a ne čitala sve što mi je palo pod ruku... Sećam se kakav je tada utisak ostavio na mene Hiron- Kentaur... Bio sin boga Krona (Zevsovog oca) i boginje Filire... Još kao mali Hiron je poveren na brigu Apolonu... Dok su se drugi Kentauri opijali vinom, svađali i mlatili, dotle je Hiron upijao božanska znanja svog zaštitnika... Kad je odrastao, Hiron je postao najpoznatiji lekar,naučnik i prorok drevne Grčke... Puno puta su njegove savete tražili i sami bogovi, a vremenom je postao i učitelj mnogih mitoloških junaka, pa i učitelj jednom kasnijem grčkom bogu... Ahileja je baš Hiron naučio jahanju, lovu, sviranju i vidanju ratnih rana. Kasnijeg grčkog boga Asklepija, Hiron je poučio temeljima medicine... Bio je i veliki Heraklov prijatelj , ali sudbina mu nije bila naklonjena iako je živeo mudro... Tokom izvršenja svog četvrtog zadatka, (lov na besnog erimantskog divljeg vepra), Herakle se posvađao s Kentaurima oko prava na njihovo vino. U toj svađi Hiron je želeo da posreduje, ali ga je, u žaru sukoba i borbe s Kentaurima, greškom pogodila otrovna strela koju je ispalio baš Herakle. Hiron je trpeo užasne bolove, ali zbog svoje besmrtnosti nije mogao da umre. Herakle je uzalud tražio lek ne bi li pomogao ranjenom prijatelju... Kad su napokon Herakle i Hiron shvatili da lek neće pronaći, odluče da zatraže pomoć od Zevsa. Zevs nije mogao da pronađe lek, ali je Hironu oduzeo besmrtnost, tako da je na kraju Hiron spokojno i bez bola umro... Herakle je bio ojađen, a i sam Zevs bio je nezadovoljan smrću Hirona, pa je odlučio da ga zauvek postavi na Nebo među zvezde...Tako je po legendi nastalo sazvežđe Kentaur... Eto... Da su i druga čudovišta poput njega...