|
Odgovor: Da li se carstvo Bozije osvaja srcem ili jezikom? -
29.04.2008, 10:43
1. U pocetku bese Rec, i Rec bese u Boga, i Bog bese Rec.
2. Ona bese u pocetku u Boga.
3. Sve je kroz Nju postalo, i bez Nje nista nije postalo sto je postalo.
4. U Njoj bese zivot, i zivot bese videlo ljudima.
5. I videlo se svetli u tami, i tama Ga ne obuze….
Kao sto mozemo videti iz Jevandjelja po Jovanu, Logos je pocelo svega. On je apsolut, sam Bog, koji je tek delic sebe nama dao na upotrebu, bas kao sto nam je isto tako, dakle privremeno, podario i sam zivot.
Iako je Bog stvorio coveka prema svom liku, covek je nesavrsen ali ima priliku da i sam postane Bog, a to se moze jedino u Bogu i samo kroz Boga Hrista.
Reci su, dakle, sami mi. One su savrseni odraz nasih karaktera, temeramenata, moralnih, genetskih, stecenih i svekolikih drugih osobina koje posedujemo. U vecitoj interakciji nasega ega, super ega i ida, a u kontekstu prethodno navedenih brojnih cinilaca, mi nastupamo u socijalnim odnosima (oni su sustina i razlog nastanka reci) sa pozicija licnih interesa trudeci se da ih zadovoljimo u sto vecem stepenu i u sto visem suglasju sa opstim drustvenim normama. Naravno da je socijalna sfera realno konfliktna sredina upravo sto se sukobljavaju brojni pojedinacni i grupni ljudski interesi. Izmedju ostalog i zbog toga je i nastala drzava, kao organizacija da te socijalne sukobe, ako ne moze vec da spreci, bar odrzava na podnosljivom stepenu….
Upravo u tim sukobima, koji su najcesce posledica primitivizma, sebicnosti, gordosti, odnosno nase nesavrsenosti, rec dobija svoju antitezu i kontekst koji joj nije bio prvobitno namenjen. Da li je to slucajno? Nemojmo se zavaravati da jeste. Dakle, taj primitivizam odnosno neljudsko i zivitinjsko u nama sto, po meni, predstavlja primarni motiv za samoodrzanjem u jednoj rudimentnoj formi, stvara uslove onima koji su bogati duhom da se izdignu iznad toga kala i to kroz konacnu sintezu reci kao najviseg stepena ljudskosti i bliskosti Bogu samom….
Dakle, rec je misao i ona ne mora biti ozgovorena ili napisana da bi bila vazeca. Svaku nasu misao Bog registruje, bas kao i svako nase delo, ucinjeno ili neucinjeno. I da zavrsim. I recima i delom se zasluzuje carstvo Bozije….
Ploviti se mora, voleti je poželjno...
|