Pregled pojedinačne poruke
Odgovor: Prevencija prestupničkog ponašanja
staro
  (#14 (permalink))
NSdjanka
...seal...
NSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimum

Član od: 10.04.2007.
Poslednji login: danas 08:42
Pol: Žensko
Odgovor: Prevencija prestupničkog ponašanja - 28.04.2008, 22:17

To koliko roditelj kao roditelj može i utiče na svoje dete već je otprilike rečeno... Daješ mu osnov, pružaš mu sebe kao model ponašanja, učiš ga moralnim vrednostima, upoznaješ ga sa svetom iz svog ugla,a onda, jednoga dana, ono ti pusti ruku i krene samostalno, još uvek tu i tamo "gurkan" s tvoje strane kada krene gde ne treba... E, onda dođe pubertet, doba kada klinci pomisle da o životu i svetu znaju sve, da su najpametniji, najsamostalniji, naj... U svemu... Problem zapravo tu nastaje... Ne zato što roditelj ne može da se izbori s adolescentskom tvrdoglavošću, ili zato što je loš roditelj, ili zato što ga je baš briga, već zato što je DETE danas u našem sistemu, našem društvu samo i isključivo roditeljska briga... Ne tvrdim ja da neko drugi treba da nam odgaja decu, niti prebacujem krivicu na višu silu, ali se pitam šta ta naša deca mogu da rade ,a da im ne bude dosadno... Kakvi sadržaji su im ponuđeni? Škola? Naravno, ali i školstvu ovakvom kakvo je treba jedna dobra reforma, svi znamo kako smo rangirani... Sport? Od sveg srca... Ali, koliko naše društvo ulaže u sport? Kako da plate treninge oni koji jedva sastavljaju kraj sa krajem?.. Koliko dečjih igrališta je u funkciji? Koliko terena za basket ili mali fudbal?.. Koliko i kako je osmišljena zabava mladih ljudi, koliko su valjano animirani za pozorište, za muzej, za koncerte umetničke muzike?... Mi još nikako da se otmemo od koncepta 90-tih... Pri tom mislim i na nas odrasle... Svi sanjaju o brzoj i lakoj zaradi bez kvalifikacija, bez truda... Ljudi koji vode ovu zemlju, zabavljeni su ličnom afirmacijom i fućka se njima što ovaj problem ne tinja, nego gori i razbuktava se... Divljaštva na utakmicama, krađe, silovanja, ubistva, tuče...I u sve umešana maloletna deca... Droga ljudi, ne na ulici, već na izlazu iz kuće... I kako onda da ih zaštitimo kada ulica i njeni zakoni izgleda nemaju alternativu?...Raspisala sam se bez želje da nekom solim pamet, jer sve to što sam napisala je manje-više poznato... Prevencija... Jedna velika, korenita promena na svim nivoima i u svim dimenzijama celokupnog društva... Ili nas čekaju još mnogo, mnogo gore stvari...

nije dotakla nista sto bi moglo da boli
njene ruke su bele kao led
njene misli su ciste, ona misli da voli,ona veruje, veruje

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice