Pregled pojedinačne poruke
Odgovor: Poučne priče - Melem za dušu
staro
  (#157 (permalink))
Isahara
žena drugog sistema
Isahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimum

Član od: 14.11.2007.
Poslednji login: danas 14:19
Pol: Žensko
Odgovor: Poučne priče - Melem za dušu - 27.04.2008, 22:22

MAJČIN BLAGOSLOV

Od pokojnog oca Tadeja, igumana manastira Vitovnice čuo sam ovu pouku o važnosti i potrebi blagoslova roditelja, a u ovoj priči radi se o blagoslovu majke. Evo priče o.Tadeja:

Brat Vladimir iz okoline Požarevca imao je stolarsku radionicu, mašine i nekoliko radnika. Oni su izrađivali, vrata, prozore kućni nameštaj i sl. Priča je negde iz sredine prošlog veka, a otac Tadej bi pričao dalje ovako:

- Vlada je bio vredan i sposoban stolar. Nedeljom i praznicima nikad nije radio, redovno je išao u Crkvu na Službu, molio se Bogu, držao postove, davao milostinje, roditelje je poštovao tj. majku, jer mu otac beše umro. Učlanio se u Narodnu Hrišćansku Zajednicu u Kragujevcu, koja je postojala s' blagoslovom Crkve, predvođena Svetim Vladikom Nikolajem Velimirovićem; jednom rečju brat Vlada se trudio da živi strogo pravoslavno i da tako usmerava i svoju porodicu, ženu i decu.

Jednoga dana stade mu posao i ništa nisu mogli da urade, jedan dan je bilo manjih šteta, pa većih. Tako danas, tako sutra, tako prekosutra. Treći dan zaustavi pos'o brat Vlada, ugasiše se mašine, a on sam sede na neki obližnji panj i poče da razmišlja i pita se zašto se ovo dešava. U tom razmišljanju dođe mu na pamet da majka možda nije ljuta na njega. Nije se sećao da ju je ne što ljutio, ali ipak odluči da proveri svoje razmišljanje, pa je nađe i upita: - Mamo, jesi l' ljuta štogod na mene, nešto mi ne ide pos'o, treći je dan kako ništa ne možemo dobro da uradimo.-

- Nisam, sinko, ljuta, samo sam se brinula kako ćeš da isplatiš radnike. Brat Vlada je uveri da će to moći, jer ima para, a ona mu reče:”Idi, sinko, radi!

Posle toga počeli su da rade i za svega tri sata uradili su kao za tri dana.

Iz ovog poučnog događaja vidimo koliko je važan blago- slov majke, odnosno koliko njena zabrinutost može da utiče na decu i ono, šta oni rade. Gospod Bog je dao veliku vlast roditeljima nad decom, ali takođe i veliku odgovornost naročito po pitanju vaspitanja i obrazovanja, a manje po pitanju sticanja znanja u školi, koja su upotrebljiva za ovozemaljske potrebe telesne, staranje za jela i odela, sticanja..

Blagoslov je Božji ali i roditeljski, jer Gospod tako hoće da se učimo poslušnosti i poštovanju svojih roditelja. Da nije njih ne bi bilo ni nas.

Ako su roditelji ateisti i ne mare za veru i Crkvu opet treba da ih poštujemo, znajući da je svaka duša stvorena po obrazu i podobijeu Božijem. Molimo se Bogu za roditelje da se duhovno potrude, da se pokaju i ispovede, da se očiste duhovnim lekovima epitimijom i da se Pričeste Sv. Tajnama.

Nisu deca dužna da uče roditelje, niti im to priliči, ali ako brinu o njihovim tele- snim potrebama i služe ih u bolesti i nevolji i mole se Bogu za njih, tako će ih najlakše okrenuti Suncu Pravde - Gospodu Hristu, koji će granuti u njihovim dušama i doneti im zdravlje na zracima svojim. Amin.

"Whenever people agree with me I always feel I must be wrong" Oscar Wilde

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice