|
Odgovor: Studirati - ali gde? -
27.04.2008, 14:13
a st afali arhitekturi na FTN-u? ja sam prvobitno htela to da upisem, al slabija nadarenost za crtanje me je odnela na drugu stranu...
sto se tice inostranstva, tacnije Slovacke(to je jedino sto najtacnije znam), ima jako puno fakulteta na koje mozes da budes primljen bez polaganja prijemno-ako imas dobar prosek iz srednje-sto ovde, barem koliko ja znam, nema nigde...
svake godine se otvaraju novi, orginalniji smerovi (recimo masmedijalne komunikacije, sto ovde recimo nema-barem ne pod tim nazivom)...recimo ja sam upravo upisala na gradjevinskom fakultetu smer visokogradnja sa arhitekturom-savrsen smer za mene, dok ovde imas samo posebno arh i visokogr. a jos sam i primljena bez prijemnog, ne placam skolarinu jer sam student iz inostranstva, dobicu stipendiju dokle god budem studirala zato sto sam slovacke nacionalnosti... koliko sam cula, i sami ispiti nisu toliko teski kao ovde, dok ovde moras recimo da naucis 100 strana , tamo samo 30...
jedino sto je mana, jeste , ako posle zelim da se vratim ovamo, i radim ovde, nostrifikacija diplome jako puno kosta i ceka se i do 3 godine...a + ako ovde nema smer pod nazivom koji si ti zavrsio tamo, ispasces nesto sasvim trece...
uglavnom ja sam za inostranstvo, bas sam cula da arhitektura u spaniji i holandiji je vrhunska! ako imas sansu, idi, probaj u inostrastvu, uvek mozes da se vratis u dobru staru srbiju...
|