|
Odgovor: Koji bi vam posao najbolje lezao? -
23.04.2008, 11:42
Od svih mnogobrojnih aktivnosti kojima sam se bavio u svom zivotu, mislim da sam najvise uspeha imao kao kockar. Dve godine svoje mladosti sam skoro u celosti posvetio kartama, odnosno preferansu, beli, raubu, kanasti, firciku (marjas), briskuli, treseti, trijumfu...
Nezdravi magnetizam triestina, madjarica i pjatnikovih karti me je opasno zarazio, tako da se culo za mene i u nekim specificnim krugovima i jednu zimu sam proveo u F krilu jednog od paviljona u studentskom gradu u Beogradu kockajuci preferans za interese tada poznatog zestogog momka iz kraja. Sva sreca sto sam zbog skolovanja morao poci u drugi grad i drugu republiku, tako da sam napravio radikalan razlaz sa kartama koje, kasnije, godinama nisam uzimao u ruke....
Bas sinoc sam posetio jedno malo selo u blizini, kad tamo u lokalnoj kafani se na moje ogromno iznenadjenje, masovno igrala bela, ili belot. Za neupucene, bela je karakteristicna za Zagreb, Hrvatsko Zagorje i eventualno Liku i Slavoniju. Brzo su mi objasnili da su igru u selo donele izbeglice upravo iz navedenih oblasti.
Naravno, odigrao sam jednu partiju. U pice. Iako sam imao sam srecu i pobedio sa mojom partnerkom, platio sam turu. Da me ne bije maler....
|