Pregled pojedinačne poruke
Odgovor: State of VOJVODINA ?
staro
  (#426 (permalink))
biterlemon
narcis
biterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimum

Član od: 01.04.2007.
Poslednji login: danas 09:17
Pol: Muško
Godine: 42
Odgovor: State of VOJVODINA ? - 21.04.2008, 20:25

Citat:
yossarian kaže: Pogledaj poruku
С обзиром да је КиМ део Србије, ти овиме тврдиш да је Војводина део Мађарске, и да се Козо залаже да спречи отцепљење Војводине од Мађарске.
Ja nisam tvrdio, to ti tvrdis da ja tvrdim! Ja tvrdim da ne tvrdim.
Treba li da zasednem sledecih 20 minuta i da dokazem da je ova tvoja recenica logicki pogresna jer povlaci niz logickih konstatacija za koje ces reci da su netacne.

Citat:
yossarian kaže: Pogledaj poruku
Ајде што је немогућа, али никако да превалиш преко уста да није ни потребна. Да подсетим, никад ниси рекао ништа против Козових ставова, увек их правдаш или разумеш, а на моје примедбе да постоји екстремизам и код војвођанских Мађара, уместо да га осудиш, рекао си да то Мађари не осуђују јер су мирни људи и јер их мрзи.
Autonomija se mora povratiti jer je `89 protivustavno ukinuta, a iz toga sledi da je i danas legitimna (princip kontinuiteta i zbog specificne medjunacionalne sredine). Slazem se da se ustavnim promenama moze modifikovati ali iskljucivo konsenzusom izmedju (i unutar) AP Vojvodine i drzavotvornim organima Republike Srbije.

Nemam prava da ista kazem protiv Kozoovih stavova, ovde svako izlaze svoje misljenje. I pored bilo kakvih politickih stavova cenim ljude po njihovom ponasanju, zato imam prijatelje medju svim bivsim narodima SFRJ. Takodje nisam od nikog trazio na sajtu ili izvan da prizna da su na pr. velikosrpski ciljevi zabluda. Kada sam nastupao, nastupao sam sa svojim stavovima pro i kontra.

Ako ti bas nedostaje, mogu ti reci da postoji i madjarski, Vojvodjanski nacionalizam i to 3 vrste:
1. Stare generacije pretezno rodjene kao madjarski drzavljani do 1918 na teritoriji Vojvodine i njihovih potomaka. Svakim novim pokolenjem taj nacionalizam se smanjuje. (Slicne stavove ce imati i Srbi na KiM, iducih pokolenja.)
2. Verbalna netolerantnost prema kolonizacijama izazvana, ne nacionalnom pripadnoscu vec nepoverljivosti obe strane, bahatosti, dominantnosti i nerazumevanju tudje kulture prema `domacinima`... (uglavnom je dvosmerna i osim tihog bojkota sa obe strane i favorizovanja svojih, nista posebno). Klasa koja se bavi trgovinom je odavno prevazisla ova vid nacionalizma, pare nemaju miris!
3. Nacionalizam najnovije generacije kao direktna posledica rata u kojem se madjari nasli na obe strane fronta, suprostavljeni i bili i/ili bivaju ugrozeni do danasnjeg dana u Vojvodini. Prkos, agresija, netolerancija je osnovna njegova karakteristika isto takva koja se nalazi na suprostavljenoj strani.
Odgovorno tvrdim da se javila kao posledica srpskog nacionalizma i to medju najmladjim generacijama. Da su nase srpske komsije osudile Seselja `92, (kao sto i ti ocekujes da osudim neke stavove, do toga ne bi doslo. Ipak razumem da se neke reci u nekim trenucima ne mogu izreci.)

Postoji sustinska razlika izmedju madjarskog i srpskog nacionalizma:
Dok srpski nacionalizam postaje nacin za dozivljavanje nacionalnog identiteta odredjene klase (slican slovackom nacionalizmu), madjarki nacionalizam se opire samo promenama. Zato ona nije agresivna (ne racunajuci devijantno ponasanje nekih mladih krugova).

U ovom gornjem tekstu rec `nacionalizam` se slobodno moze dopuniti odredjenim procentom reci `sovinizam`.

Obrazovanje, dobra namera, otvorenost jedino moze pobediti nacionalizam, dok neobrazovanost, nepoverenje, zatvorenost (izolacija svojih, a ``tudjih``) ce je pojacavati sa obe strane.

Da li cemo vec jednom preci preko proslosti i krenuti dalje?
Ili to prolazi samo francuzima i nemcima?

Come on you boy child,
You winner and loser,
Come on you miner for truth and delusion, and shine!

Poruku je izmenio biterlemon, 21.04.2008 u 20:44.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice