|
Odgovor: Jedan trenutak-emocija-doživljaj događaja-... i eto mene ovakvog -
15.04.2008, 07:50
Mislim da postoji nekoliko repera, vododelnica, odnosno znacajnih dogadjaja ili osoba koji su uticali na mene i moj genetski potencijal da postanem bas ovakav kakav sam...
Moja profesorka filosofije u gimnaziji, Berislava D., je po mom dubokom uverenju upravo jedna od osoba koja je sudbinski (zvuci pateticno, ali tako je) uticala na moj duhovni razvoj...
Filosofiju smo imali, mislim, jednom nedeljno i na tim casovima smo se najmanje bavili njome na uobicajeni nacin (ex catedra) vec su to bili casovi na kojima smo se putem dijaloga ili razgovora svi angazovali. Tako smo jedno gledali crtani film (Tom i Dzeri), a zatim raspravljali o filosofskom aspektu crtaca. Sa ove vremenske distance mogu da kazem da je to bilo nevidjeno lupetanje...
Bio je Fest i na njemu veliki hit, Let iznad kukavicijeg gnezda. Na jednom od casova profesorka nas je upitala da li smo gledali ovo remek delo i sta mislimo o njemu. Umetnost i lepota se cesto instiktivno osete iako mozda ne i do kraja shvate. Tako smo mi odusevljeni filmom poceli da pricamo svoje utiske i iznosimo razlicita misljenja. Ona se samo smejala. Zatim nas je upitala sta mislimo zasto se film bas tako zove. E, tek tu smo pokazali svoju mastu, ali niko nije bio ni blizu ubedljivosti..
Kukavica nema svoje gnezdo, rekla je. Njeno gnezdo je svako u koje snese jaje i svoje brige prepusti drugom. Korisnici sanatorijuma nisu bolesni ljudi, vec problemi bogatih i svojevrsna kukavicija jaja. Sestra Flecer je metafora jednog naizgled humanog drustvenog sistema koji projektuje red u sanatorijumu prema svojim potrebama, a ne prema potrebama korisnika. Ko moze to da menja? Radnik sa dokova, odnosno Mek Marfi (Dzek Nikolson). Da li je uspeo u tome? Da. Iako su ga slomili elektrosokovima, uspeo je pre toga da ideju o bekstvu prenese velikom Indijancu koji uspeva da u zadnjem kadru, koji sirinom i zelenelom olicava slobodu, pobegne iz sanatorijuma....
Posle tog casa uvek nastojim da sto bolje shvatim temu neke pojave i da uocim uzrocno posledicne veze procesa i dogadjaja, odnosno svega sta se dogadja oko mene. Verujem da sam zahvaljujuci profesorki filosofije, bar malo napredovao u tome...
... quinta esencia ...
... Kod žena uvek igra neki peti kec... 
|