|
Kartenspieler
Član od: 20.08.2007.
Poslednji login: danas 13:13
Pol: Muško
|
Odgovor: Riba i plodovi mora -
05.04.2008, 20:26
Morska riba na gradele.
Vec jako dugo kuvam. Nebrojano puta sam spremao ribu, skoljke, rakove, puzeve, sipe, lignje, muzgavce, rakove, volke... , ali nikada nisam konsultovao niti citao bilo koji kuvar. Sve sam naucio od svojih prijatelja i poznanika medju kojima je bilo ribara, tezaka, mornara, obicnih ljudi ali i poneki kuvar, medju kojima je jedan osvajao i prvenstvo sveta. Zato uzmite moje recepte i savete sa rezervom, iako vidim da su u mnogome slicni sa brojnim drugim receptima...
Riba za gradele je najbolja sveza (nes ti mene, kao da se to ne zna). Dobro je ocistiti (obavezno gorku kost izvaditi, tako da je komora glava potpuno spojena sa trbusnom dupljom. Ovo je jos vaznije kod kuvanja riblje juhe, a isti princip vazi i za riblju corbu od slatkovodne ribe) i osusiti. Pre stavljanja u pripremljenu marinadu (standardna i po zelji: beli luk, maslinovo ulje, so, biber, listici ruzmarina), ociscenim ribama odseci bocna i grudna parna peraja, a zbog toga da se kod okretanja na gradelama riba ne raspadne...
Za gradele je najbolja suva loza, ali u Vojvodini je dobr zar i od cokova (ili kako se gde vec zove ostatak klipa kada se okruni kuruz). Resetku opaliti dok vatra jos gori i dobro je ocistiti. Ribu stavljati jednu uz drugu, ali tako da se kasnije moze okretati. Nedugo kada stavite ribu na zar energicnim i kratkim pokretima protresti gradele tako da riba poskoci. Ribu okretati obavezno i jedino preko ledja (to valjda muskarci znaju), kako bi se uz prethodne mere sacuvala u celom komadu. Riba je gotova kada joj oci pobele. Mislim stvarno i mislim na ribu za jelo, ili kada ne ledjima viljuska zabodena u ledja ribe prolazi lako i ne vraca sitni kobmadic ribe sa sobom prilikom izvlacenja...
Ovako se najbolje spremaju skuse, lokarde, lice, manje palamide, cipli, orade, zubatci, brancini (moja omiljena), skrpina, salpe, pa i bukve, srdele, incuni itd...
Servirajte kako hocete i sa cim vam pari (odgovara), a ja to cinim sa leso krompirom na kocke koji polijem uljem i sitno seckanim persunom. Ribu zaliti vec opisanom marinadom, samo bez listica ruzmarina. Da, obavezno i da vas ne bije maler: dok pecete ribu pozeljno je popiti bar 2-3 domace loze ili sljive. Posle ribe vino po zelji. Salata - zelena, zacinjena vinskim sircetom, kvasinom...
Prijatno.
... quinta esencia ...
... Kod žena uvek igra neki peti kec... 
|