Pregled pojedinačne poruke
Odgovor: Vicovi o Lali i Sosi
staro
  (#45 (permalink))
memento
n o s t r o m o
memento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimum

Član od: 20.08.2007.
Poslednji login: 02.09.2008 09:45
Pol: Muško
Odgovor: Vicovi o Lali i Sosi - 02.04.2008, 19:04

Citat:
nenad.bds kaže: Pogledaj poruku
Citat od memento: (Tek usput, razliciti su konteksti i tumacenja ove reci. Navedena dva su tek manji deo sta ona moze znaciti, a da ne govorim o lokalnim tumacenjima.

Još jedared 'usput', pa neću više da se naterivamo. Možda sam ja u pravu a možda i nisam, al sumnjam.
Izraz 'pišmaniti, popišmaniti se' učio sam na studijama prava i ne znam da ga je neko upotrebljavao u nekom drugom značenju a da to ima koren u istoj reči. Radi sebe sam proverio i evo prilažem i scan iz Velikog rećnika stranih reči i izraza, Klajn-Šipka, 'Prometej' 2006.

Evo ja sam se popišmanio isto kao što je i Bačvanin Lala. Znači, ovo je tema o vicevima i kakvom takvom narodnom duhu i govoru. Ne sumnjam u ispravnost Klajnovog objašnjenja, ali jezik je živa stvar i pored svoje naučne forme, za koju na žalost ne znaju brojni stanovnici jednog banatskog gradića u kojem živim (i ne samo oni), pa i dan danas, pored osnovnih značenja izraza "pišmaniti" koje si krajnje vredno i u dobrom duhu edukacije skenirao i dao na uvid, isti izraz koriste i kada se neko uzjoguni, pobudi, odnosno ponaša van nekih ustaljenih standarda. Elem, ovoga nema u možda u rečnicima, ali u životu sigurno ima.

I da završim ovu besmislenu raspravi jednim vicom:

Auto u kojem je Lala sa svojim pajtašem, suvozačem, posle prolaska raskrsnice, na kojoj je promet regulisan semaforima, zaustavlja policijska patrola:
- Gospodine - zvanično se obraća policajac Lali- prešli ste na crveno.
- Što jes`, jes`- pomirljivo će Lala - penestalo nam belog.

Ploviti se mora, voleti je poželjno...

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice