Čudi me da niko nije spomenuo kako je jedan od prvih koraka u bezbednosti ne koristiti Internet Explorer, već Operu ili Firefoks. Naravno oni nisu zamišljeni da vas štite od ovih napasti poput programa koji služe u te namene ali koristeći njih manje su šanse da vas se ufunjaju razni smećarski programčići na računar u odnosu na to ako koristite IE6 ... moram napomenuti kako nisam upućen da li je najnovija verzija IE7 u konkurenciji sa Operom i FF jer ga ne koristim osim kada baš moram a to je skoro pa nikako.
Lavasoft Ad-Aware ima takođe besplatnu verziju koja je dovoljna za uredne korisnike koji nisu preterano nestašni pa ne posećuju sajtove sa nevaljalim domaćicama i sličnim igračkicama gde su najčešće stacionirani najopasniji špijunski i sl. roboti koji strpljivo čekaju one koji vole takva mesta, pa dok uzbuđenje raste pažnja opada

logično je da ne može sve da raste u istom monetu, zar ne.
Lavasoft Ad-Aware je prilično brz i korektno odradi svoj posao.
Pošto ni ja ne mislim kako je dovoljan samo jedan program te vrste na računaru imam sklonost da s' vremena na vreme pustim anti-spyware programe a naročito onaj pod ZoneAlarm-om da vršljaju i pregledaju dubioznije računar ... inače ovaj programčić sam uključio da stalno bude aktivan i da automatski obriše svo pronađeno smeće.