Citat:
neleprvi kaže:
Planiram da kupim nov TFT monitor,ali su me malo uplasili sa savetima,tipa:
bad pixel,losija rezolucija,DVI ili VGA,mora imati bolji kontrast.
E sad,posto su cene svih proizvodjaca,priblizno iste,neznam za koji da se odlucim?
Pomoc uz obrazlozenje,molim...
|
Prilično bi pomoglo da si okvirno naveo koju svotu novaca misliš da izdvojiš za monitor, kao i šta najviše radiš na kompu.
Na sceni imaš jače i slabije igrače u proizvodnji monitora i po toj nekoj logici se većina kupaca odlučuje jer im je uz izgled to jedan od važnijih parametara.
Iako je izražena ta neka razlika u proizvodima raznih proizvođača, važnije je napomenuti da skoro svi oni imaju proizvode u tri osnovne kategorije, koje možemo podeliti na vrhunsku, srednju i nižu kategoriju. Da se ne bi previše upetljavali samo ću napomenuti kako je često vrhunski proizvod kod nekih proizvođača na nivou srednje klase kod boljih i većih igrača na toj sceni iako ponekad ima malih iznenađenja.
Ne bih se složio da su cene približno iste jer za dobar monitor ipak treba nešto više novaca, najveća ponuda i frka je do oko dvesta evrića tu je izražen sav šareniš ponude a masa proizvoda ima približno iste ili jako slične karakteristike pa tu pomaže i vizuelno biranje
Pošto tražiš preporuku, naveo bih samo nekoliko detalja na koje treba da obratiš pažnju. Sada je već standard 19'' tako da se postavlja pitanje koliko ima smisla kupovati 17'' monitor, potom DVI koji se ugrađuje na sve grafičke kartice pa ako ga nemaš na monitoru moraš koristiti adapter, pa potom odziv koji ne treba da je veći od 4-5 ms ... Jedan od važnih detalja je da li kupiti normalan i proširen monitor, to bih ti svakako savetovao da prvo dobro pogledaš i razmisliš ... meni se recimo wide monitori ne dopadaju i smatram ih samo modnim detaljem koji je namenjen za multimedijalnu zabavu a nikako za bilo kakav ozbiljniji rad, što ne mora da bude tačno jer recimo imaju i oni nekih svojih prednosti ...
Ja volim kada na monitoru piše Samsung ili LG, eventualno i ViewSonic ... ostala imena mi se ne dopadaju baš nešto previše pa ću na osnovu toga postaviti tri modela koja bih preporučio u klasi oko 250 evrića a u pitanju je donji deo kvalitetnije ponude ili gornji deo srednje klase ...
• Samsung SyncMaster 932BF
• LG L1960TR
Spomenuo bih i monitor koji smo koleginica i ja gledali za nju a radi se o modelu:
• LG L1900J-BF Flatron
Ovaj model vrlo lepo izgleda a ima odlične performanse, cena mu je oko 220 evrića ili manja ...
Samsung ima jako pretstavništvo, brzo reaguju i ako je potrebna ta vrsta preporuke spomenuo bih kako sa njima imam pozitivno iskustvo jer su mi menjali jedan firmin monitor u rekordno kratkom roku zbog neke ne velike greške. Takođe čini mi se da LG i ViewSonic daju garanciju na jedan mrtvi pixel posle koga odmah menjaju uređaj. Većina proizvođača/prodavaca daje tri godine garancije što apsolutno ima smisla i ne treba uzimati uređaje sa kraćim garantnim rokom.
Verujem da ćeš imati još preporuka za određene modele, dotle bi mogao da nam poveriš koliko novaca si spreman da odvojiš za monitor ... nećemo nikome kazati