Prvo, SVAKA ČAST SKVO!!!
E, sad, neka moja istraživanja o praistorijskim rasama (ili bolje tipovima) pasa u Evropi:
CANIS FAMILIARIS POUTIATINI

Istočnoevropski prapas. Ostaci ovakvih pasa pronađeni su na teritoriji nekadašnje moskovske kneževine, na dvoru kneza Pućatina, po kome je ovaj pas i dobio ime. Verovatno se koristio kao ovčarski pas. Svojim rasprostranjenjem na zapad i jug Evrope od njega nastaju sledeće četiri rase:
CANIS FAMILIARIS INOSTRANZEWI
Živeo je na teritoriji današnje Poljske, gde je služio kao pas za zaštitu stada. Od njega nastaju neki psi severoistočne Evrope.
CANIS FAMILIARIS PALUSTRIS
Sa severozapada Evrope. Ovaj pas se smatra pretkom evropskih i nekih azijskih špiceva, zatim pinčeva i šnaucera, a svojom migracijom na britansko ostrvo postaje osnova ostrvskih terijera.
CANIS FAMILIARIS MATRIS OPTIMAE
Još zvan ''bronzani pas''. Živeo je na prostoru panonske nizije i služio kao ovčarski pas. Na ovim prostorima se zadržao do današnjih dana u gotovo nepromenjenom obliku u vidu rasa: hrvatski ovčar i mađarski mudi (da ne zaboravim vojvođanski pulin). Od njega nastaju ovčarski psi Evrope za rad sa stadom tipa koli.
CANIS FAMILIARIS INTERMEDIUS

Živeo je u istočnom sredozemlju, gde se verovatno pojavio u obliku sličnom Pućatinovom psu, ali je došao u kontakt sa hrtovima koje su Feničani doneli u sredozemlje iz Egipta, od kojih je nasledio elegantno telo i plemenitu glavu. Od njega nastaju evropski visokonogi goniči - brakeri i grifoni. U neznatno promenjenom obliku zadržao se do današnjih dana u vidu rasa: Srpski (nekad balkanski) i grčki gonič.
Napomena: ovo su neka moja iskustva i crteži, tako da bih voleo da me neko demantuje i ukaže na greške ili, pak, da potvrdi...Hvala.