|
05.02.2008, 12:57
1.
Prošlo leto sam imao jedinstvenu priliku da odem na more, na više nego potreban odmor. Posle dvanaestak godina sam se privremeno vratio u sredinu u kojoj sam proveo više godina svog života. Rat neću pominjati, mada sam sreo nekolicinu svojih ratnih drugova i obišao jedan od vatrenih položaja na kojem sam proveo par zanimljivih meseci...
Opšti utisak je da je Crna Gora bitno poboljšala putnu infrastrukturu, puno toga je izgrađeno, doduše ne sve sa merom i ukusom, ali vizuelni dojam je da je bitno povećana dinamičnost događanja na crnogorskoj obali. Rusa je, naravno, skoro svuda bilo, a posebno na potezu od Svetog Stefana do Hercegnovog, čime i oni nedvosmisleno potvrđuju da je Boka Kotorska jedna sjajna turistička destinacija. Ruski jezik, kome sam inače sklon i rado pevušim pesme na njemu, se svuda može čuti, a njegova učestalost se povećava sa brojem zvezdica na ugostiteljskim objektima koje posećuju...
2.
Herceg Novi je, na moju veliku sreću, u značajnoj meri sačuvao svoju izvornost i prepoznatljivu lepotu. Setio sam se detinjstva koje sam delimično proveo i u ovom gradu. Kroz maglu pamtim Ivu Andrića i njegovu, valjda još tišu suprugu, i kako ga je ona uvek čekala sa spremnom peškirom na ivici žala plaže ispod letnjeg kina (Forte Mare) dok je nobelovac izlazio iz vode. Pamtim, nešto bolje, i Zuku Džumhura i njegovog kompanjona, još aktulelnog i poznatog srpskog pisca i slikara. Za Anđelka (oni koji vole Herceg Novi znaju o kome se radi) nisam pitao. Nisam smeo, s obzirom da znam kako je živeo.
Karača je gotovo nedirnuta kao i deo podno Savine, mada je i tu bilo građevinskih zahvata. Dubrava i dalje odiše mudrošću i svetim mirom koje joj, pretpostavljam, daje i blizina groblja. Stari grad je isti. U crkvi Sv. Arhangela Mihaila sam upalio nekoliko sveća. Ulicu Marka Cara nisam imao hrabrosti da posetim, ali sam prošao pored bivšeg Doma JNA na kojem su upravo izvođeni ozbiljni građevinski radovi. Kupio ga je, kažu, neki Rus.
Sahat kula, Njegoševa ulica, bivši pansion Rudnik, nekadašnje taksi stajalište i sa leve strane, na mestu bivšeg hotela Boka, prelepi park na čijim je stepenicama pre skoro 15 godina ubijen poznati Novljanin, Miško Ubica...
... quinta esencia ...
... Kod žena uvek igra neki peti kec... 
Poruku je izmenio euridika, 06.02.2008 u 09:32.
Razlog: dve uzastopne poruke
|