Poshtovani redakcijo,
prvo da zahvalim na odgovoru na moje prethodno pitanje, i da postavim jedno podpitanje vezano za to pa da predjem na razlog mog danashnjeg javljanja i nadovezzem se na vash tekst.
U svom premudrom uputstvu spomenuli se moguchnost pojave izvesne atomske pechurke (
nuclearus devastatus) tamo gde se koriste nuklearni reaktori... Zanima me da li su te pechurke zaista otrovne ili je ta fama posledica nepoznavanja materije tj sastava materije...(pricha se da su Japanci pojeli par komada i da su se potrovali samo zbog nestruchnog rukovanja) i ako nisu gde mozzemo nachi praktichne recepte za pravljenje recimo - kajgane sa atomskim pechurkama i slichno.
Veoma sam pragmatichan veliki privrednik (mada se u javnosti to najchesche naziva MALOM privredom, ali da me znate videli bi ste da smo ja i ta odrednica prosto nespojivi) i smatram da u danashnja vremena kada moguchnosti naglo rastu (

) tu priliku i ne iskoristiti, bila bi prava shteta...
Ideja mi je zapravo da kada ojacha proizvodnja, nuklearne pechurke izvozim i shaljem na sva zapadna trzzishta koja mi se uchine rentabilnim. Opshte je poznata popularnost pechurke Shit-ake na zapadu, ali mislim da bi nuklearne pechurke i shit ake mogle deliti recimo zapadno trzzishte tako da tamo gdenashe nuklearke i ne stignu ipak ostane samo shit...i ako (!)...
verujem da bi drzzava bila zainteresovana za subvencionisanje ovakvih proizvodnih programa...
(Jesam li vam rekao da me zovu Osama, zato shto uglavnom (o)samostalno finansiram ovakve projekte?)
Shalu na stranu, poshtovana redakcijo... pa da predjem na konkretan komentar vezan za danashnju temu.
Prenechu vam moja iskustva sa shupama u kojima sam imao srechu sprovoditi istrazzivachke misije.
Izuzetno mi je drago da ste se setili ove drevne kineske veshtine prigodno zvane
Feng Shui (
U originalnoj verziji vezanoj za shupe to je Feng Shupi, ali se nakon velike kineske poplave 1034te godine n.e. kada su kinezi bezali pred nadiruchim Jangceom, usled ubrzavanja kineskog jezika slovo P gubi. Danas se to veliko gubljenje suglasnika zove - prvom bezzanizacijom - preneto sa zrikipedije).
Ona se tako prirodno nadovezuje na drevnu veshtinu balkanskih naroda - vezanu za sredjivanje dvorishta i ostalih prostora koji ne gledaju direknto na ulicu zvanu -
Frljni Gu. Vekovima je nash chovek gajio shtroku, krsh i lom razastrt u svome dvorishtu... Taj drevni narodni obichaj i danas je zadrzan na prostorima chak i onih sredina koje se smatraju urbanim. Zaista, danas se on manje primechuje, ali to je samo s toga shto je drugi narodni obichaj -
guranja nosa u komshijsko dvorishte prerastao u urbaniji i moderniji -
bashmebrigizam (shto komshija bije zzenu i decu, shto je neko umro od gladi u komshiluku, shto iz komshijskog dvorishta vreba kuga).
Eventualno dodje do izrazzaja kada rpa starudije preraste kapije i zidove pa postane pretnja za okolne nastanbe, usled mogucheg klizishta gornjih slojeva guma, limova, dasaka i ostataka raznoraznih kolica, sanki itd...
Dakle, neko se genijalno setio da od starudije i gradjevinskih restlova preostalih od izgradnje kuche (josh sredinom pretproshlog veka) napravi suvo i pogodno mesto za odlaganje te iste starudije. Takva shupa je praktichna, jeftina i pravi pokazatelj da je vlasnik sledbenik tradicije ovoga naroda. Daleko je to od onih zapadnjachkih upicanjenih i ushmirglanih gay shupa kao shto je ova:
Pogledajte! Merdevine ne vire iz gomile polomljenih krovnih prekrivacha? Roshtilj nije "zabagreo" chadjav i prashnjav? Kosachica je u jednom komadu i na dohvat ruke? Cveche? Totalno gej!!. Pa iz Googleeartha se vidi da ovaj gazda nije napravio shupu da bi u nju odlagao potrebne i nepotrebne stvari, vech najverovatnije da bi imao gde da sexualno opshti shto sa sjebi slichnima shto sa stvarima koje drzzi unutra.
Ovakva shupa zgodnije bi se zvala shupaK, a gazda vechg poznatom kovanicom - shupakmeraklija.
No da se vratimo mi nashim, pravim, ortodoxnim domachim hetero straight haosima..od kojih zastaje dah, muti se svest, na glavu pada pauchina i josh kojeshta nedefinisano... (bukvalno).
Prvi postulat organizovanja shupnih prostora glasi ovako:
Shupa nije shupa ako bi bacanje bombe unutra moglo da napravi vechi haos nego shto vec jeste.
Pravi i pozzeljan domet u dekorisanju enterijetra je kada ubacivanje bombe zapravo mozze da napravi samo vishe reda.
Ovo je haos koji dokazuje greshku religijskog vidjenja stvaranja sveta. Naime da bog stvarno vidi sve pa i ovo pozzeleo bi da ga nema... shto bi dovelo do odreedjenog kosmichkog paradoksa...ali o tome drugi put.
Ako je ikako moguche, shupu je najekonomichnije napraviti tako da sama sebe podrzzava. Npr, najbolje je da pleKani krov iznutra drzze gradjevinska kolica uglavljena na ostatke starog ormana u kome inache drzzite chukundedine chakshire, klinove (preteche eksera), oraJe iz doba Karadjordja i konzerve sa stvrdnutom farbom iz svih epoha.
Taj orman je odozdo poduprt dvema preostalim nozzicama, jednim starim uvijenim chilimom i panjem koji je oduvek u porodici i na kojem josh Kelti cepali drva.
Tepih, u koji i inache vech duzze vreme sumnjate da je uvijen Tutmes trechi, ako ikada budete cepali ormar za potpalu, najbolje da nikada ne odmotate pred decom... bar ne bez skafandera.
MOguche da sadrzi klice davno iskorenjenih boleschina.
Ne zaboravite da krov poduprete nekim drugim materijalom. Ukradite ako treba parche shine sa pruge. Tolke kilometre imaju, nije frka za metar dva. Uostalom, kucha bez parcheta shine ili slichnog glomaznog komada gvozzdjurije koje je premeshteno dva puta od izgradnje Viminacijuma, nije domachinska i nema tradiciju.
Problem sa pronalazzenjem sitnica koje vam neshto kao hitno trebaju mozze se reshiti na sledechi nachin:
a) kupite/ukradite novo.
Ako vam se od ponudjenih odgovora najvishe svidja onaj pod a) chestitamo! Vi ste sigurno iskusni vlasnik nekog od remekdela kulturne bashtine ovog i ovih naroda.
Vasha shupa je kolekcija tragova koji bi danashnjim i buduchim arheolozima, antrpolozima i paleontolozima sigurno mogli mnogo rechi o istoriji ovih krajeva. Siguran sam da bi se dubljim iskopavanjima (prevrtanjima) nashli fosilni ostaci mamuta i drugog zverinja, mozzda chak reshile neke misterije evolucije, nedostajuche karike itd...
I zaista, pravi duh domache shupe mora da obelezzi osechaj da che odande svakog chasa da iskochi Jeti, Tito ili neka druga karakondzula.
S poshtovanjem
Lebac