|
Odgovor: Kadrovi u skolama/fakultetima -
30.01.2008, 10:51
Evo da i ja kazem koju ...
Na osnovu svog dosadasnjeg iskustva bilo je tu svega i svacega. Od osnovne pa do fakulteta. Na zalost generacija sam koju je zahvatio rat pocetkom '90-ih pa je skolovanje u osnovnoj zavresno kako je zavrseno (priznacu sa nekim rupama).
U osnovnoj su mi uciteljica i nastavnici uglavnom bili ok. Voljni pomoc i usmjeriti ucenika ka boljem savladjivanju prepreka.
Srednja .... mogu reci vise nego zalosno. Tu su se kadrovi mjenjali kako su stigli (druga polovina '90-ih pa su isli trbuhom za kruhom), tako da ko je stigo sta i kako je stigo sta prenijeti - ne bas sjajno. Naravno bilo je par nastavnika koji su i znali prenijeti znanje i imali su sta prenijeti. Inace zavrsio srednju elektro.
Kasnije na fax ... opet elektro. Tu je tako dje bilo svega i svacega. Kriterijumi su bili malo stroziji nego sto su danas pa i nije bilo bas tako lako proci kroz sve to. Danas je to, mogu slobodno reci, na nivou nesto malo vise od srednje skole. I tu je bilo par profesora i asistenata koji su znali poso, ostali (dosta njih uobrazenih) je samo degradiralo svu sliku.
Danas, ja radim upravo na istom elekto fax-u .... nije bas da sam sanjao o tom poslu i da sam stvoren za taj poso, ali se trudim pomoc svakome koliko god mogu (i za vrijeme i van radnog vremena). Nisam od onih koji insistira sa studentom na Vi (mrzim to). To ne znaci da ce se slika prosvete promjeniti, to sto ima par od par stotina nastavnika koji su spremni na saradnju u svako doba dana i noci (bar mene zovu na telefon i danju i nocu).
Ali mogu dodati da se dosta toga promjenilo .... jos u osnovnoj skoli klinci su uobrazeni, niko im nista ne moze. I to vjerovatno 95 % potice iz kuce od roditelja. Oni ima stvaraju takvu sliku tako da veliki broj djece dobije slobodu u odlucivanju uciti ili ne (a mislim da za to nisu u stanju). Dalje kad dijete nastavi sa skolovanjem, samo pravi veci problem kako drugima tako i nastavnicima. Mogu se svi sjatiti da mu nesto objasne i pokazu, ali kad je ono propustilo nesto od cega se pocinje tu nema vajde, tj. ima ali sa jos vecim radom i trudom.
|