Pregled pojedinačne poruke
Odgovor: očuh/maćeha
staro
  (#7 (permalink))
memento
Kartenspieler
memento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimum

Član od: 20.08.2007.
Poslednji login: danas 10:41
Pol: Muško
Odgovor: očuh/maćeha - 13.01.2008, 22:05

Некада се улазило у други брак првенствено у случају смрти свог, да кажем, претходног партнера. Новоизабрани супружник је и сам најчешће из истих разлога био слободан. Како су обично партнери имали своју децу, или бар неко од њих, и добијали потомство у заједничком браку, због важећих наследних механизама (обичајно или државни право) и да би се регулисала правна заштита свих особа у таквој вези, настала је потреба прецизног разлучивања њиховог положаја, чија је последица и настајање назива као што су очух, маћеха, пасторак, пасторка...

Међутим, еманципацијом друштва битно се променила ситуација, првенствено у разлогу ступања у други брак (развод је далеко бројнији од смртности партнера) а и закони који регулишу породичне односе су постали неупоредиво хуманији, па су термини као што су очух, маћеха итд, заиста постали архаични и непримерени.

Пошто сам у свом животу доживео и то да будем `очух`, никада се нисам трудио женином сину да заменим оца, већ, како је то овде неко лепо рекао, првенствено да му будем друг и истински пријатељ на кога се увек може ослонити. Наравно да се родитељ не може заменити, ма какав они био. Међутим, дужни смо да у животима деце наших нових супружника (партнера) да поштеним, несебичним, стрпљивим и пуном љубави и поверења приступом покушамо на подношљиву меру ублажимо недостатак другог родитеља, ако га нема, односно ублажимо њихово неадекватно присуство, ако је жив.

Било је јако тешко у мом случају, али сам уверен да су сви напори његове мајке и мене у том смислу вредели. Мој `пасторак` је недавно дипломирао и ускоро креће у армију, а пре десетак година је више пута позиван у полицију, због туча и неприлагођеног понашања у школи...

... quinta esencia ...

... Kod žena uvek igra neki peti kec...

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice