Lepi divni wireless je zgodno reshenje ako ste mnoooogo blizu AP-a...
802.11b ili 802.11g, koji rade na 2.4 GHz, a koje nashi ISP najvishe vole, i najcheshtje koriste, koji mogu biti podlozhni smetnjama drugih uredjaja koji rade na 2.4 GHz, a to su primera radi, mikrotalasne, bluetooth uredjaji, bezhichni telefoni... Vrlo frustrirajutje iskustvo...
802.11b ima maximalni protok od 11 Mbps, a 802.11g ima maximalni protok od 54 Mbps... 802.11a, koji radi na 5 GHz, ima max protok od 54 Mbps, ali i kratji domet od 2.4 GHz mrezhe...
Elem... Vremenski uslovi... 2.4 GHz je vrlo podlozhna vremenskim uslovima, koji donose dosta vlage... Prvenstveno kisha, magla, sneg i slichno... Voda apsorbuje 2.4 GHz talase i naravno, utiche na kvalitet veze... Primera radi, ako se izmedju vashe antene i access pointa, na direktnoj liniji nalazi neko drvo, velike su shanse da tjete dozhivljavati prekide veze, i slichno... Zashto bash drvo? Zbog lishtja... Lishtje je puno vode, i voila... Instant barijera za 2.4GHz talase...
Malo extra podataka zashto je 2.4GHz absorbovana od strane vode... Hemija... A to sam skoro pronashao... 2.4GHz je vrlo blizu vrekvencije O-H veza (kiseonih - vodonik)... Voda je puna ovakvih veza, i laichki recheno, voda JAKO apsorbuje 2.4GHz talase... Ovo mogu da potvrdim iz lichnog primera, jer sam u jednoj firmi u kojoj sam bio i system administrator, dobijao ospice kad je magla, teshka kisha ili slichno shugavo vlazhno vreme, jer je net bio tuzhan...
Ne kazhem ja da WiFi nije dobar, ali svakako nije idealno reshenje, posebno ako je potrebno imati stabilnu vezu ka netu...
@librabicboj:
A za taj somborski WiFi od 1536 up/down... Ima li tu neko ogranichenje u protoku? Najdalje shto sam ja video da ISP idu za WiFi je 512kbps i to jedva... najcheshtje se drzhe oko 384Kbps... Mada se trend menja, rastu te brzine, video sam i 1Mbps... I shta znachi FTP server, daju neki odredjeni prostor na njihovom serveru ili shta? Nekako mi se chini da tu negde ima i kvaka 22
U svakom sluchaju, ADSL je ionako asimetrichna linija, dok WiFi nema taj hendikep... Jedina razlika je shto je u normalnom svetu, najmanji ADSL paket od 1Mbps do 3Mbps, pa idu na vishe, pa se i ne seti toliko 8:1 razlika up/down... Mada je cheshtji odnos 4:1, ali dobro... Ipak zhivimo tu gde zhivimo

Uostalom, za normalnu upotrebu neta, ADSL je sasvim adekvatan... Ako neko misli da tera neki server od kutje, e onda ADSL nishta ne valja... Inache, vrlo je fino dobar... Mene moj 512/64 jako lepo sluzhi kutji... Samo shto moji apetiti rastu, pa tju da dizhem na 1024/128, a mozhda i 1536/192, no...
Odlutasmo od teme...
Meni je svakako internet popularniji, i to u smislu da odnos TV:internet ide 0:beskonachnost... Dakle, TV ne gledam ni u kojoj varijanti, izuzev ako je bash neka posebna prilika, pa pogledam i potroshim pola sata do sat... Sve shto mi treba, imam na internetu, da prochitam, pogledam, poslusham... U svakom sluchaju, jedan sam od onih, koji je postao izuzetno zavisan od tehnologije, posebno interneta... I to ne u svrhe igranja online igara, i dopisivanja, vetj korisnog rada