|
Lala, Bogu 'Fala
Član od: 05.07.2006.
Poslednji login: 26.06.2008 21:19
Pol: Muško
Godine: 27
|
Odgovor: Čini mi se da sam videla cica macu -
14.12.2007, 10:53
Mozh' biti shto simke kazhe, da je zbog Nokaje, al' sumnjam...
STOP: 0x000000F4 je vrlo redak BSOD, i najverovatnije je vezan za hardware... A reci mi SQUAW, da li ti je kojim sluchajem ukljuchena varijanta stand-by odnosno suspend za comp... Tipa, da gasi HDD posle 20 minuta neaktivnosti, i slichno? I ako jeste, da li se ovo deshava kad treba da vratish sistem iz tog suspend-a? Definitivno sumnjam na stand-by i HDD kombinaciju...
Koliko sam primetio, trokira kad gledash film sa DVD-a, ne sa HDD...
EDIT:
Shto vishe "risrchujem", sve vishe sam siguran da je u pitanju problem sa slave HDD koji je sam na IDE grani, ili na sekundarnom SATA kanalu... I onda kad HDD ode u stand-by, tj. zaspi, kada Windows pokusha da ga vrati iz stand-by, ne uspeva, i desi se to shto se desi...
STOP: 0x000000F4 (0x00000003, 0x#...) ili STOP: 0x0000007A (0x#...)
STOP: 0x0000007A se deshava verovatno jer je Windows instaliran na tom HDD koji se uspava, pa pri neuspelom pokushaju budjenja HDD, ne mozhe da prochita zheljenu stranu iz swap fajla, i onda pukne...
Savet, ako ti majstor vetj prchka, ili ako ne isprchka... Prebaci HDD da bude Master, ili ga bocni u primarni SATA kanal (ne znam koji HDD imash PATA ili SATA)
Znam da nashi serviseri pri sklapanju chesto ubodu naopako kablove, pa DVD zavrshi kao master, a HDD kao slave... Najcheshtje jer su kablovi kratki, pa ne mogu da se propisno udenu gde treba...
Ja preporuchujem da se DVD i optika stave na sekundarni IDE kanal, a HDD-e na primarni... I instalirati Wintendo na primarni master HDD...
Dodatak za radoznale:
Od kako je uvedena IDE-80 specifikacija, i 40-o zhilni kablovi zamenjeni 80-o zhilnim, vrlo je pozheljno pravilno povezati komponente... Na starim IDE-40 kablovima, svaka zhica je korishtjena za povezivanje sa komponentom, a u novim IDE-80 kablovima, svaka 2 zhica je uzemljena, tako da je postignut mnogo vetji kvalitet signala, a samim tim i brzina prenosa... Primera radi ATA133 radi samo na IDE-80 kablovima, odnosno, brzina prenosa podataka od 133MB/s mozhe samo sa IDE-80 kablom...
Na IDE-80 kablu, konektor koji ide u matichnu plochu je CRN, konektor koji se ukljuchuje u slave komponentu je SIV, a konektor koji ide u master komponentu je PLAV... To je u vetjini sluchajeva ovako, mada ima i proizvodjacha koji drugachije bojadishu konektore... Chak i ako su drugachije boje, mozhete prepoznati koji je za master a koji za slave komponentu:
[CRNI]--------------------------[SIVI]-------------[PLAVI]
[IDE]--------------------------[SLAVE]-------------[MASTER]
(primetite da su SLAVE i MASTER blizhe jedan drugom, nego IDE i SLAVE)
Primera radi, kachimo HDD i DVD na Primarni IDE kontroler:
[PRI.KONTROLER]--------------------------[DVD]-------------[HDD]
Kabel tje najverovatnije morati da bude malo iskrivljen i zguzhvan, kako bi prvo bio ukljuchen DVD (koji je fizichki iznad HDD), pa onda spushten od DVD do HDD, ali je izvodljivo... Druga varijanta je povezati HDD na primarni, a DVD na sekundarni IDE kanal, oba kao MASTER... Primer:
[PRI.KONTROLER]--------------------------[NEPOVEZAN]-------------[HDD]
[SEK.KONTROLER]--------------------------[NEPOVEZAN]-------------[DVD]
Naravno, za ovo su potrebna dva IDE kabla... Koji koshtaju otprilike 500 dinara, ako su kvalitetniji...
Spajdr pig, spajdr pig, daz vatevr a spajdr pig daz, ken hi sving, from a veb, no hi kent, hiz a pig, lukaaaaaaaout, hiz a spaaaajdr piiiiiig...
Poruku je izmenio Galahad, 14.12.2007 u 12:20.
|