|
Odgovor: Planete -
09.08.2006, 18:27
(Prepis sa jednog foruma)
Kada sam radio kao mladi agronom u Agroinstitutu Sombor, jednog dana sam sa starim agronomima obilazio teren.
Tamo negde, otprilike izmedju Kljajiceva i Ridjice, gde je ravnica kao tepsija, u zitu, ima jedna mala kapelica!
Prosto je neverovatno kako ona odskace od te nepregledne ravnice.
Pitao sam kolege ko je i zasto bas na tom mestu sagradio kapelicu.
Vlasta Repic, moj tadasnji sef, mi je ispricao tada jednu veoma cudnu pricu....
************************************************** **
Sva ta zamlja je nekada davno pripadala nekom mladom grofu kome sam vec zaboravio ime.
Jedne godine, u leto, bas tamo negde pred zetvu psenice, grof je seo u svoj dvopreg i krenuo ranom zorom da obidje svoje posede...
Jutro je bilo suncano, obecavalo je predivan, topao letnji dan...
Grof je polako obilazio stotine svojih hektara i svuda su usevi bili da bolji ne mogu biti.
Negde iza podne, suncano nebo je pocelo da menja boju, a Sunce je postajalo crvenkasto da bi na kraju potpuno iscezlo, iako oblaka nigde nije bilo...
Od plavog je nebo postajalo sve vise tamno ljubicasto. Svakog momenta postajalo je tamnije....
Kada je grof ukapirao da je vec postalo polutamno, spopao ga je veliki strah.
I konji su se uznemirili, frktali su uplaseno i konacno se zaustavili i savili glave prema zemlji...
Grof je bio u soku od straha. Sunce se vise nije videlo, samo je nebo bilo tamno i ljubicasto.
Pocele su da padaju krupne kapi ledene kise.... Zatim se kisa pretvorila u led, a led u SNEG!
U sred letnjeg dana u podne, padao je krupan sneg!
Postalo je odjednom veoma hladno.
Grofov bic se na vrhu zaledio...
Nesretnik se oprastao sa zivotom jer je mislio da je dosao kraj sveta...
Nakon nekih pola sata sneg je presao u kisu, nebo je ponovo postalo svetlije i sve se polako vracalo na svoje mesto..
I Sunce se pojavilo.
Fenomena je nestalo, a konji su veselo krenuli dalje...Naglo je otoplilo...
Grof je jos dugo bio u soku od te pojave i sledecih dana je naredio da se na tom mestu podigne kapelica, koji je narod nazvao Kapelica Marije Snjezne...
I narod iz tog kraja o tom istinitom (a veoma retkom) meteoroloskom fenomenu jos i dan danas prica...
/ C O P Y /
Poruku je izmenio Zlatni mis, 09.08.2006 u 18:36.
|