Pregled pojedinačne poruke
Odgovor: sira porodica
staro
  (#2 (permalink))
morrib
uhvatio i popustio
morrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimum

Član od: 28.01.2007.
Poslednji login: 01.12.2008 01:17
Pol: Muško
Godine: 58
Odgovor: sira porodica - 28.11.2007, 16:26

Osetih se prozvan, naime ja sam rođen 1950, i moje lično iskustvo je:
Da bih mogao da budem jasan, morao bih i par reči okolo. Rođen sam u jednom šumadiskom selu između Kg-a i Jagodine, i tu sam odrastao. Ova priča nije idila povezana sa nostalgijom za prošlim vremenima, ili otišlim životom, već jedna realna slika tog doba. Život u porodici sa roditeljima, bratom, babom i dedom, pa čak sa pra-babom i pra-dedom. To su šezdesete godine, neopterećene sa medijima, neopterećene sa pomodarstvom, stalno opterećeni sa materijalnim kako preživeti, doba najlon košulja, šuškavaca iz Italije i ponegde retkim farmerkama "levis", ali to je bilo kao Amrerika. Jasna je bila realnost mogućnosti, tako da su svi potrošački izazovi, bili daleko.Kako smo živeli i družili se? Jednom rečju lepo, iako deluje nestvarno. Roditelji angažovani, pa i mi deca često na seoskim poslovima u toku sezone poljskih radova, a kod kuće babe i dede. Sređeno šta se ima srediti po kući i oko kuće, sa spremljenim obrocima i posle umornog dana lepa večernja sedeljka uz razne priče dok san ne počne da napada. Tu su i komšije, uz čašicu pića ili na brzinu ispečena gibanica. Dok su roditelji bili angažovani na polju, mi deca školarci smo bili pod brigom baba i deda.Zimski meseci su se bitnije razlikovali po druženju, sedeljakama i raznim zabavama, jer je to trajalo duže, a i imalo se više vremena uz neke sitne kućne zanimacije. Posebno je to bilo kada su se klale svinje, kada se slavilo itd. Sve je to ostavilo traga na osećaj privrženosti i širinu shvatanja porodice, uže i šire, kao i kasnije često vraćanje rodnoj kući, bez obzira na udaljenost.
Razvojem potrošačkog društva dolazi i do raslojavanja porodice, jer bolji materijalni položaj nije pratio i razvoj i jačanje porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva, tako da se osnovni osećaji prema porodici polako zanemaruju, a traži se popuna te praznine u stalnoj jurnjavi prema pomodarstvu, što je dobrim delom i doprineo nagli razvoj nauke i tehnologije, pa pretočeno prema pojedincu i želja da se sve vidi i okusi. a to što smo zanemarili roditelje, babu, dedu, pa čak i decu popunjavali smo kupovinom "novih igračaka" za odrasle. Zaboravljamo na korene, stalno jurimo za još, a gubimo ono osnovno što je u ljudsko biti: dušu!
Ovaj drugi deo je moje gledanje na trenutnu poziciju porodice i odnosa unutar nje.
I samo na kraju još jedna crtica ali vrlo važna; sve velike imerije, sistemi, carstva su propala onog momenta kada se zanemarila porodica i došlo do njenog raslojavanja.

In vinas veritas

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice