Skoro, pre mesec i nešto dana, sam imao obavezu da pomognem prijateljici oko izbora Laptopa.
Uslovi koje je ona želela da budu ispunjeni od te tražene mašine su:
- kvalitetna izrada,
- mogućnost integrisane podrške za što veći broj veza i priključaka,
- korektna brzina i pouzdanost u radu
- i naravno ne preterana cena.
Posle zujanja po netu, iščitavanja raznih iskustava zadovoljnih i nezadovoljnih korisnika raznim modelima, pa potom pregleda šta se sve i po kojoj ceni može pronaći kod nas izbor je pao na:
HP nx7300 T2450 DC
DC 2.0GHz/1GB/120GB/DVD-RW/Wlan/bt
Cena koju smo mi platili za njega u Novom Sadu je tada bila oko 650 evrića.
Pošto je ta ''igračka'' gostovala kod mene nekoliko dana imao sam vremena da je maltretiram onako propisno ali ne nešto preterano.
Na žalost nisam na njemu pokretao neke od programa koji bi mogli da daju oštriju ocenu o sposobnostima, pod tim mislim da nisam probao zahtevnije aplikacije za 3D i Video obradu, ne računajući Photoshpo CS2 koji je radio kao podmazan, jednostavno iz razloga što to budućoj vlasnici nije potrebno na računaru ... drugu vrstu zahtevnih aplikacija poznatijih pod nazivom: Igre, nisam probao iz lične neupućenosti i to je ostavljeno za kasnije testiranje njenoj devojčici koja se do sada ni najmanje ne žali iako se igra svakodnevno koliko joj to obaveze dozvoljavaju.
Sve ostalo je radilo korektno brzo i bez problema iako sam imao uključeno i u radu desetine programa i programčića, bio na netu i prelazio po programima zadavajući im razne akcije ... za isto to vreme kopirajući muziku, slike i filmove sa eksternog diska.
Ono što verovatno najviše zanima, iako ne bi trebalo, buduće vlasnike je vizuelni utisak, pa ...
Računar deluje izuzetno skromno i sasvim poslovno, boja mu je neka grafitno crna i na njemu nema ništa što šljašti i odudara ... meni malo liči na muški model zbog tog svog čistog i neupadljivog dizajna. Verovatno bi masa kupaca ladno prošla pored njega i mnogo pre se zaletela na neki MSI, Siemens ili sl. model ali ...
Šta mi je još bitno upalo u oči, pa deluje kao da je izliven od jednog komada materijala ... nema krckanja plastike, tasteri su udobni, za svaku dodatnu opciju imate diskretno postavljen dodatni taster (npr. za uključivanje, isključivanje bluetooth-a i sl.)
Poseduje podršku za sve vrste veza koje su trenutno dostupne, itd.
Inače vlasnica je osoba koja se prilično kreće i svakodnevno održava veze sa članovima svoje porodice koji su poslovno rasejani na nekoliko evropskih lokacija ... računar je već par puta putovao i radio van naše zemljice i koliko sam shvatio iz razgovora sa njom sasvim je zadovoljna izabranim modelom.
Toliko, valjda je dovoljno kao ideja ...
PS.
Postoji jedan trikić kod instalacije Windows os-a koji se rešava u BIOS-u ali to bi valjda trebali da znaju prodavci i serviseri kod kojih se kupuje mašina.