Citat:
pero_M kaže:
a nasa ekonoska propast je upravo pocela kada su oni dosli na vlast i traje li traje. Pitam se samo koliko cemo jos morati da padnemo da bi "demokradski principi" dosegli nivo EU.
|
Hm, osim ako nemislish na tzv uvodjenje demokratskog sistema pochetkom devedestih ne razumem smisao ovakve izjave. U suprotnom znachi ekonomski je bilo bolje tokom 90tih nego od 2000 na ovamo? Pa ja ne znam shta da kazzem na to. Prosto se na to nemozze odgovoriti. To mo mi je toliko nepojmljivo da sam svaki put ponovo zatechen moguchnoschu da neko tako neshto izjavi.
Ali mogu da kazzem sledeche: Tokom devedesetih relativno je funkcionisalo samo i iskljuchivo onoliko preduzecha koliko je bilo potrebno da se odrzzi kakav takav socijalni mir. A svi su, navodno, imali posao. Kako? Lepo. Malo sam mlad da bih u tom periodu imao neki duzzi radni stazz, ali zato su radili svi moji i oni oko mene. Uzmimo jednu od tih propalih socijalistichkih firmi za kojima zale neki penzioneri. Nazvachu je Metaloptik, ne shto neshto drzzim do diskrecije nego eto tako. Radila je opremu za vojsku i medicinu za potrebe SFRJ. Kad je nestalo drzave, nestalo je i trzzishta. Devedesete su je zatekle sa vech zastarelom tehnologijom, konstantnim opadanjem kolichine posla, shto zbog raspada privrede shto zbog sankcija... Umesto posla pochinje presipanje iz shupljeg u prazno, shtampanje para, davanje bespovratnih kredita fabrici zahvaljujuchi direktoru socijalisti kupovanje socijalnog mira radnika. Nishta ulaganje. Prodje 10 godina. Firma postade ruglo sa mashinama starijim od 30 i 40 godina... josh su tamo neke koje su Nemci ostavili pri povlachenju (ozbiljno). Niko neche da ih angazzuje zbog losheg kvaliteta rada, sporosti zastarelosti... nemoguchnosti poshtovanja rokova... a sopstveni proizvodni program je gotovo ugashen jer nema kome da se prodaje.
Ali, stara garda radnika ne zzeli da ide i da menja. |Zashto? Ne radim nishta, imam socijalno, sad che penzija boli me dupe... Plate nema, al kazzu dobichemo je. EJ kasni plata godinu dana, a dobija se nekakav regres

iz primarne emisije (ganc nova shushka) da bi nakon 116te bezuspeshne reorganizacije neki genije pozvao radnike da se odreknu zaostalih plata u korist novih programa u firmi! ALO

Pa to nije ni socijalizam, to nije ni robovlasnishtvo, jer rob nema pa nema... ovde ti plachash firmi da postoji. Ok, i dalje mnogi ljudi neche da odu. Zashtooo? Zato shto je sredina devedesetih, zato shto drugog posla nema ni od korova, zato shto je ovako lakshe, zato shto se fusherisanju, zabushavanju, zakashnjavanju, lokanju, spavanju i shljakanju privatnih poslova gleda kroz prste. Pravi chovek nozzeve za sebe po ceo dan i prodaje na pijaci. Super!! Drugi ide ranije sa posla da istovara shlepere, trechi ide da radi stvarno privatno.. chetvrti radi dok ga ne pozovu na smenu u rezervni sastav milicije... pa onda na Kosovo ili na trg (bio je bar ok lik prema ljudima, al radi chovek kao pandur). Znachi, nikome nije bitno da li je firma zdrava, bitno je da imash na papairu da si zaposlen. I mnogi zzale za takvom firmom, ej imo sam poso! E tako je radila i zastava i pun kofer socijalistichkih firmi. Kasnimo al smo zato loshi. Nema para za ulaganje ma ni u krechenje, a kamo li nove tehnologije, zzivelo se od shtampanja para i sistematski se krckala firma godinama, a tako je propadala i drzzava.
Shta sad imamo. Shta sa tom firmom? Ko je lud da da pare da mu se delovi za recimo automobil prave na ruchnoj frezi staroj 40 godina. KOme to treba? I najnebitniji delovi za kola odavno se prave na numerichkim mashinama, uz pomoch rachunara sa standardizovanim i garantovanim kvalitetom i garantovanim rokovima. Ali mnogima odgovara da ne rade nishta ili da ceo radni vek shtancuju jedno te isto.
Neko zzali za sretnijim vremenima generalno, kada su delili stanove za dz... shto jeee potpuno druga pricha...kako i odakle.
Ono shto se sada deshava je tranzicija. Svi koji su preshli iz socijalizma u kapitalizam, proshli su to, prochi chemo i mi. Imali smo vechih problema, ali dochi che i to na svoje mesto.
Ne svidja mi se kako je sada radnik potpuno nezashtichen kod privatnika. Ne svidja mi se i kada se proda neko preduzeche za dz da bi se radnici otpustili i tu napravilo neshto shesto... O otpushtanju vishka radnika, nemam poseban stav. Treba da imaju zashtitu drzave i da im se obezbedi moguchnost za prekvalifikaciju. Shta drugo? Ochemo li i za 30 godina da plachamo za nerad ili ochekujemo da neko placha nepotreban rad? OChemo nazad socijalizam? Ako je to i dobro u teoriji, to je prestalo da funkcionishe odavno.
Znachi ka EU pravo napred. To podrazumeva popravljanje svega ovoga na shta se praktichno zzalimo. Za sve to postoje propisi u Evropi koje mi MORAMO da prihvatimo. E to je boljitak.