|
|
|
|
Todd Anderson
Član od: 15.03.2006.
Poslednji login: 27.12.2007 10:27
Pol: Muško
Godine: 42
|
Odgovor: Koja oblast nauke vas najvise privlaci? -
01.04.2006, 23:16
E, da, umalo da zaboravim. Htedoh sa vama da podelim saznanje koje je na mene možda najviše uticalo da se prosto zaljubim u kvantnu fiziku (ponavljam, samo na osnovnom, naučno-popularnom nivou).
U pitanju je čuveni eksperiment sa izvorom elektrona, zastorom sa dva uska proreza i ekranom osetljivim na delovanje elektrona. Kada na zastoru otvorite samo jedan prorez, bilo levi ili desni, na ekranu se uočava jednoliko "obojena" površina, što navodi na zaključak da su elektroni, u stvari, čestice koje, budući da su "ispaljene" iz izvora, prolaze kroz prorez na zastoru i padaju na ekran. Međutim, ako su oba proreza istovremeno otvorena, na ekranu se pojavljuju svetle i tamne pruge, koje nedvosmisleno ukazuju na pojavu interferencije, fenomena vezanog isključivo za prostiranje talasa.
Iz ovog eksperimenta, pored mnogih fantastičnih "usputnih" zaključaka, nastala je zapanjujuća i zadivljujuća teorija o talasno-čestičnom dualitetu elektrona (i svekolike materije uopšte), koja je na mene ostavila neizbrisiv utisak Božanskog upliva.
Eto, toliko od mene na ovu temu, barem za večeras!
Volim te kad pričaš, u svom ovom ludilu...
|
|
|
|