Tema: Trepanacija
Pregled pojedinačne poruke
Odgovor: Trepanacija
staro
  (#3 (permalink))
Dejan B
Početnik
Dejan B je naprosto sjajan članDejan B je naprosto sjajan članDejan B je naprosto sjajan članDejan B je naprosto sjajan članDejan B je naprosto sjajan članDejan B je naprosto sjajan članDejan B je naprosto sjajan članDejan B je naprosto sjajan član

Član od: 30.04.2007.
Poslednji login: danas 08:10
Pol: Muško
Godine: 24
Odgovor: Trepanacija - 04.10.2007, 13:52

Pošto je moja oblast interesovanja usmerena na istoriju (prvenstveno na arheologiju), nisam u mogućnosti da ti dam detaljne informacije što se tiče medicinskog dela (na primer u kojim ustanovama izvode ove zahvate), ali mogu da navedem jedan primer koji sam lično video.

U vreme dok sam slušao predavanje, koje je između ostalog obuhvatalo i trepanaciju, profesor je napomenuo da, ako obratimo malo više pažnje, možemo videti čoveka kome je urađena trepanacija, pod uslovom da je ćelav (u manjoj ili većoj meri). Pritom sam na predavanju bio u prilici da lično vidim primere trepanacije na lobanjama koje su nađene prilikom arheoloških iskopavanja. Nedugo posle toga (odprilike 2-3 nedelje), još zanesen svom tom pričom, ja u trolejbusu vidim čoveka pored sebe, proćelavog, kako u području iznad leve arkade i slepoočnice ima udubljenje u lobanji prekriveno kožom, veličine novčića od 20 dinara (prečnika oko 2-3 cm), i pritom prepoznam trepanaciju. Nema sumnje da je taj zahvat urađen u nekoj zdravstvenoj ustanovi, samo je pitanje u kojoj.

Nadam se da sam bar delimično odgovorio na tvoje pitanje.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice