|
Odgovor: Pro et contra -
26.09.2007, 23:45
Najbolja je laž kada sadrži pedest posto istine vešto smeštene između laži!
"Da Vinčijev kod" je upravo takva knjiga, virtuoznošću pisca, poznavanje materije o kojoj piše, uspeo je da napravi intrigantnu priču koja mu je donela ono i zašto ju je napisao: svetsku slavu. Okvire gde ju je smestio, zadirući u veru, automatski je skupio publiku-čitaoce. Podela na za, protiv i onih nezainteresovanih, a ovih zadnjih je mnogo manje od ovih prvih, samo su učvrstili komercijani efekat napisane knjige. Moja ocena je briljantno smišljeno i napisano, ali nažalost zadirujuće u nešto što je mnogima sveto: veru.Dali je moralno tako nešto uraditi, e to je druga priča, jer novac i slava su nerazdvojni brat i sestra đavolovi, tu duše propadaju. Podseća me način odabrane teme i stil prezentovanja istina i laži na Harolda Robinsa i njegove romane. Ne u bukvalnom smislu već po osnovnoj zamisli, Robins pišući o savremenoj Americi, u svojim beletrističkim romanima, isto to radi kao i Den Braun, vešto kombinujući istine i laži stvara priču koja je pitka i na oko istinita sa prepoznatljivim likovima savremene Amerike, samo što je to u daleko skromnijem, pa i lokalnom, vremenskom pozicioniranju, i on uspeva. No to je moje skromno mišljenje palo na pamet vezujući neke konce pri čitanju i jednog i drugog pisca. Uostalom "Da Vinčijev kod", će nahraniti ateiste, ostaviti ravnodušnim slaboverujuće, i naoštriti vernike protiv njega!
|