|
|
|
|
just keep swimming..
Član od: 22.08.2007.
Poslednji login: danas 00:01
Pol: Žensko
Godine: 33
|
Odgovor: Omiljena priča -
23.09.2007, 17:17
Ovo je jedna decija prica o najozbiljnijoj temi.
Od cega je drugarstvo
Jednog jutra, dok sam u kuhinji pio mleko, u meni se iznenada probudila savest. Rekla mi je: Ti mirno pijes mleko, a tvoj drug je daleko, sam i tuzan. Mleko je odmah prestalo da mi prija. brzo sam se obukao, seo u kola i vec sam jurio prema zapadu, svom drugu, koji je bio 500 kilometara daleko.
Putovao sam celo prepodne kada je pocela da me muci zedj.
"Stacu negde na casu mineralne vode," pomislio sam.
"I izgubices pola sata i tvoj ce drug pola sata duze biti sam i tuzan", zacuo se neciji glas sa zadnjeg sedista.
Pogledao sam u retrovizor.
"Ko si ti?"
"Ja sam Drugarstvo. Ja cu ti ugasiti zedj," reklo je Drugarstvo drugarski i prebacilo se na prednje sediste do mene. I - zedj je istog trenutka nestala.
Putovao sam vec sest sati i podne je vec odavno bilo proslo. Bio sam gladan i hteo sam da stanem u jednom restoranu pored puta da rucam.
"Samo napred. Drug ceka. Ja cu te nehraniti." Javilo se Drugarstvo ponovo i glad me odmah prosla.
Putovali smo vec osam sati, Drugarstvo i ja, i osetio sam umaor u rukama, u nogama, u krstima.
"Nema zaustavljanja. Ja cu ti dodati snage," po treci put je progovorilo drugarstvo i umor je nestao.
A prevece, kada se Sunce pocelo spustati prema brdima, zaustavio sam automobil, izasao iz njega i rasirio ruke.
U narucje mi je uleteo drug, koji vise nije bio daleko, nije bio ni sam, pa nije imao ni razloga da bude tuzan.
Tri puta sam ga podigao od zemlje, tri puta sam ga drugarski lupio po ramenu. Zatim je on mene dohvatio za ramena i tako me prodrmusao da mi je sve buve iz kaputa istresao.
"Zdravo stari druze!"
Na kraju smo seli u malu kafanu i popili jednu kriglu u njegovo zdravlje, jednu u moje zdravlje, a jednu u zdravlje naseg Drugarstva.
Zatim smo jeli i odmarali se, pricajuci o svemu i svacemu.
Celo to vreme Drugarstvo je stajalo po strani i zadovoljno se smeskalo. Nije pilo, jer Drugarstvo nema grlo da mu se osusi, nije jelo jer Drugarstvo nema stomak da mu se isprazni, nije se odmaralo, jer Drugarstvo nema ruke, ni noge, ni krsta da ga zabole.
Drugarstvo je, naime, celo od srca.
Stavise, ono je srce nasih srdaca.
iz knjige Zoroslava Jesenskog Ima li drugarstvo stomak?
Life is a series of challenges to be met and mastered.
|
|
|
|