Relativno dobro poznajem obicaje vezane za pojedine vjerske praznike, bar onako kako su ih moji od davnina praktikovali. Definitivno mi je Bozic i sve pripreme za Bozic najzanimljiviji i najuzbudljiviji. Nazalost, sad bas i nismo u mogucnosti da se pridrzavamo svih. Paljenje Badnjaka kuci smo zamenili paljenjem u crkvi i sl.
U poslednje 3-4 godine sam poceo vise paznje da poklanjam svim tim obicajima, valjda mi dosla u glavu sva ona prica da ucim da cu jednog dana ja biti domacin u kuci (cuj ja domacin

). Narocito pokusavam da budem aktivan oko slavskih obicaja. Kako se kod nas slava tj slavska molitva i sjecenje slavskog kolaca obavlja u kuci (jos uvjek) ja sam preuzeo dio toga na sebe. Otac jos uvjek sjece kolac no jednog dana ce i na mene doci red.
E, jedino sto mi se desava da neke obicaje vezane za Vaskrs pomjesam sa bozicnim i obrnuto. Evo ni sad ne znam jel imamo poloznika, osobu koja vam prva udje u dom, za Bozic ili za Vaskrs

Uglavnom volim sve nase obicaje i trudit cu se da ih prenesem na svoje potomstvo kao sto su moji prenjeli meni. Nevezano za to koliki sam ja vjernik i da li uopste vjerujem u Boga, nekako su mi oni dio nas, dio moje porodice i mog naroda. Gubeci obicaje gubimo i pola sebe.