Citat:
irnik kaže:
Dajem prednost inostranstvu iz vise razloga. Dobro poznat razlog je materijalno lose stanje na nasim fakultetima. Kod nas studenti ne rade experimentalni dio, vec samo posmatraju kako asistenti rade  , jer je sve skupo, pa sta ce fakulteti ako glupi studenti nesto pokvare  . Drugo, kod nas profesori predaju gradivo koje je zastarelo. Oni jos uvijek zive u 80-tim. Ne razvijaju se novi predmeti, ne prave se kolaboracije... Trece, u inostranstvu (mislim na "Zapad") studenta ne omalovazavaju i ne ponizavaju. Profesori razumiju da su tu zbog studenata, a ne obrnuto. Ocjenjivanje u inostranstvu je mnogo realnije, jer se ocjene ne prepisuju od drugih profesora kao kod nas. Nadam se da ce uvodjenjem "Bolonje" makar ovaj problem kod nas biti rijesen.
|
Ovo trece je tacno ali ne na svim fakultetima.

FTN u Novom Sadu (izuzetak arhitektura na ovom univerzitetu) ima sasvim lepo uredjen odnos profesor - student. FTN ima veoma jaka studentska udruzenja koja konstantno obavljaju anonimne ankete za ocenu profesora i asistenata. Sprovode se ankete i u vezi finansiranja na fakultetima, uredjenju amfiteatara i ucionica, marketinga....
Konkretno sto se tice mog smera - informatika i racunarske nauke - na FTN-u ima zaista dovoljan broj racunara i ucionica ciji se jedan deo svake godine obnovi novim racunarima.
Sto se tice programa e tu mislim da su malo zaostali. Ima puno matorih profesora koji ne znaju nove stvari a misle da znaju. Naravno ima i mladih i ambicioznih kojima skidam kapu. Primecuje da svake godine menjaju plan i program, tako da pretpostavljam da se trude da to poprave.
Ovo sto sam pricala tice se iskljucivo FTN-a u Novom Sadu (bez arhitekture).

Na ostalim fakultetima kolko sam cula i nije bas ovako. Zato ja uvek kazem da je prilikom odabira fakulteta najbitnija organizacija istog. Pretpostavljam da i u Americi ima nekih ocajno organizovanih fakulteta ali i da svakako ima i kvalitetnih. Tako da prilikom odabira gde studirati najbitnije je biti informisan o svakom fakultetu iz prve ruke a zatim izabrati. I naravno ko sto kaze Andjelika, uticu ovde i drugi faktori, nije to samo tako, oces u inostranstvo ili ne? Zavisi i od toga koju nauku ili profesiju biras, kolko para imas, da li ti se ukazala uopste mogucnost da odes negde, kakav je to grad/mesto gde treba otici....