Pregled pojedinačne poruke
Odgovor: Studirati - ali gde?
staro
  (#7 (permalink))
goldie
golden girl
goldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimum

Član od: 20.03.2006.
Poslednji login: 06.10.2008 23:41
Pol: Žensko
Godine: 25
Odgovor: Studirati - ali gde? - 12.09.2007, 13:26

Citat:
irnik kaže: Pogledaj poruku
Dajem prednost inostranstvu iz vise razloga. Dobro poznat razlog je materijalno lose stanje na nasim fakultetima. Kod nas studenti ne rade experimentalni dio, vec samo posmatraju kako asistenti rade , jer je sve skupo, pa sta ce fakulteti ako glupi studenti nesto pokvare . Drugo, kod nas profesori predaju gradivo koje je zastarelo. Oni jos uvijek zive u 80-tim. Ne razvijaju se novi predmeti, ne prave se kolaboracije... Trece, u inostranstvu (mislim na "Zapad") studenta ne omalovazavaju i ne ponizavaju. Profesori razumiju da su tu zbog studenata, a ne obrnuto. Ocjenjivanje u inostranstvu je mnogo realnije, jer se ocjene ne prepisuju od drugih profesora kao kod nas. Nadam se da ce uvodjenjem "Bolonje" makar ovaj problem kod nas biti rijesen.
Ovo trece je tacno ali ne na svim fakultetima. FTN u Novom Sadu (izuzetak arhitektura na ovom univerzitetu) ima sasvim lepo uredjen odnos profesor - student. FTN ima veoma jaka studentska udruzenja koja konstantno obavljaju anonimne ankete za ocenu profesora i asistenata. Sprovode se ankete i u vezi finansiranja na fakultetima, uredjenju amfiteatara i ucionica, marketinga....
Konkretno sto se tice mog smera - informatika i racunarske nauke - na FTN-u ima zaista dovoljan broj racunara i ucionica ciji se jedan deo svake godine obnovi novim racunarima.
Sto se tice programa e tu mislim da su malo zaostali. Ima puno matorih profesora koji ne znaju nove stvari a misle da znaju. Naravno ima i mladih i ambicioznih kojima skidam kapu. Primecuje da svake godine menjaju plan i program, tako da pretpostavljam da se trude da to poprave.

Ovo sto sam pricala tice se iskljucivo FTN-a u Novom Sadu (bez arhitekture). Na ostalim fakultetima kolko sam cula i nije bas ovako. Zato ja uvek kazem da je prilikom odabira fakulteta najbitnija organizacija istog. Pretpostavljam da i u Americi ima nekih ocajno organizovanih fakulteta ali i da svakako ima i kvalitetnih. Tako da prilikom odabira gde studirati najbitnije je biti informisan o svakom fakultetu iz prve ruke a zatim izabrati. I naravno ko sto kaze Andjelika, uticu ovde i drugi faktori, nije to samo tako, oces u inostranstvo ili ne? Zavisi i od toga koju nauku ili profesiju biras, kolko para imas, da li ti se ukazala uopste mogucnost da odes negde, kakav je to grad/mesto gde treba otici....

goldie

Poruku je izmenio goldie, 13.09.2007 u 03:59.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice