Citat:
dean kaže:
Mislis da bi vi bili imuni na uticaj stranog jezika da ste ovde?
|
Deane, ne znam koliko si ti dugo u inostranstvu, ali koliko god da bio, ne mozes mi reci da je ubacivanje engleskih reci (ili koji je vec jezik u pitanju) normalna pojava.. nije istina da se protiv te 'pojave' ne moze boriti.. najlakse je reci da je to zato sto nismo u doticaju sa nasim jezikom.. sto kaze Megz, jasni su mi oni koji su ovde po 20, 3o godina i nemaju apsolutno nikakve veze sa otadzbinom.. ali oni koji citaju novine, knjige, pricaju svakodnevno na nasem jeziku, ti mi nikako nisu jasni.. ja sam dijaspori evo vec trecu godinu.. i da, desava mi se da se ne mogu setiti neke reci.. ali to su reci koje ne koristim svaki dan.. i da, normalno mi je da mi neke reci ne padaju odma na pamet.. ali i te kako izbegavam da mi svaka druga rec bude
chiketina,
drajvala,
bajala i slicne gluposti.. to su preseravanja samo takva.. znaci radje bi cutala nego se tako izrazavala..
Citat:
A sto se tice tuge da nam deca ne govore Srpski to je tvoje misljenje i mozes ga zadrzati za sebe a mozes ga podeliti sa politicarima u Srbiji.
|
kakve veze imaju deca koja ne govore Srpski sa politicarima u Srbiji? da nece mozda politicari iz Srbije da uce nasu decu kako se prica materinjim jezikom?? mislimmmm zbilja

to je prvenstveno stvar kulture i dobre volje roditelja koliko jako zele da im deca nauce jezik.. znam dosta primera gde deca pricaju upravo ovako o cemu mi pricamo.. ili jos gore deca pricaju engleski (iako razumiju srpski) a roditelji pricaju srpski.. znaci jeza me hvata od toga..
tuga i zalost sto kaze Megz.. ali ne povezujem to sa politikom, a pogotovo ne sa politicarima iz Srbije