Nemam ni ja knjigu al ima na netu knjiga iz kojih sam izvukla par definicija. I evo definicija koje kazu da se radi sa konacnim skupom.
I knjiga:
Klasična definicija verovatnoće omogućava da se odredi verovatnoća slučajnih događaja jedne relativno uske klase eksperimenata, a to je klasa eksperimenata sa
konačnim brojem mogućih rezultata i to jednako verovatnih.
Definicija 4.10. Verovatnoća slučajnog događaja A je odnos broja ..povoljnih" rezultata za događaj A i broja mogućih rezultata eksperimenta.
II knjiga:
Definicija 1.1: Promenljiva velicina X je slucajna promenljiva prekidnog tipa, ako vrednosti, koje ona moze uzeti, obrazuju konacan ili prebrojiv niz realnih brojeva
(1.6) a uzimanje svake od ovih vrednosti je slucajan dogadjaj sa odredjenom verovatnocom.
E sad uslovna verovatnoca:
Definicija 4.13. Uslovna verovatnoća događaja A pod uslovom da se realizuje događaj B jednaka je količniku
Neposredno pre ove definicije uslovne verovatnoce se napominje da se dokaz radio nad:
"Posmatrajmo primer jednog eksperimenta sa konačnim brojem mogućih ishoda koji su podjednako verovatni. Neka je n ukupan broj mogućih ishoda, a n(B) broj ishoda....."
Ko ne neveruje evo linka:
http://statlab.fon.bg.ac.yu/srb1/Vir.../glava_4_3.htm
Znaci sta je zakljucak ovih postova?

Matematika kaze da postoji verovatnoca da ima zivota u svemiru.

I ja sam u prvom postu napisala da
verujem da postoje vanzemaljci. Nisam tvrdila da sam sigurna da 100% (verovatnoca jednaka jedinici) postoje.