|
Odgovor: Мржња и нетрпељивост према СПЦ -
12.08.2007, 00:31
Jednom sam napisao da su na vlasti jos uvek "Titovcici", pa sa tim i pocinjem razjasnjavanje ove "misterije".
Rodjen sam u vreme komunizma i krsten u Pravoslavnoj crkvi, iako to nije bilo preporucljivo (hvala mojim roditeljima). Secam se prica prijatelja mojih roditelja koji su sa gnusanjem pricali kako su komunisti "jahali popove" (SPC) i za to su bili politicki nagradjivani.
Pravoslavne crkve su u to vreme bile poluprazne za vreme bogosluzenja, unutra su se mogli naci samo starci, a kada sam dosao u Suboticu i ugledao sav taj svet na bogosluzenju ostao sam zapanjen. Komunisti su nas odvracali od crkve (nas, mislim na Srbe), a kada sam pitao jednog "velikog" komunistu sta misli o Katolickoj crkvi rekao mi je da su oni "zatucani".
I tako mi nismo "zatucani", mi smo napredni i sad smo tu gde smo.
"Titovcici" tj. komunisti osnovase partije, i sad se zovu nekim drugim imenima ali navike ostase iste i tendencije ostase iste.
Sta oni u stvari zele? Zasto su protiv SPC?
Crkva im je "neprijatelj" jer bi okupila sve Srbe oko zajednickog interesa, interesa ocuvanja Srpstva. Kada bi se svi Srbi sakupili zajedno i okrenuli oko sebe, ugledali bi svoje "politicke neprijatelje" i vise im ne bi bili neprijatelji pa bi se onda politicka borba svela na realne cinjenice i narod bi progledao. To nikako nije u interesu "Titivcica". Oni mogu da vode ovu drzavu sve dotle dok se mi izmedju sebe mrzimo (setite se samo da crkva propagira ljubav - voli bljiznjega svog...). Kada politicari odu na godisnji odmor (kao u ovih prethodnih nekoliko dana) onda nastupaju mediji pa nas zasipaju reprizama politickih emisija koje imaju za cilj da nas podsete da ne zaboravimo nase opredeljenje. Prikazuju emisije u kojima su svaka od politickih partija "uspela najbolje".
Najbolji dokaz da je SPC nepozeljna u politici je da jos uvek nije dospela u medije kao pozitivni cinilac zivota, nego samo ako se nesto negativno desi. Ako nekog popa okrive za zlocin i sl. (Ajd, ima i prenos iz crkve na vece crkvene praznike).
Nastavila se stara praksa, nemozes da verujes u Boga i u Partiju. Ako verujes u Boga onda ces biti "dobar" kad odes na nebo, a ako verujes u Partiju onda si odmah "dobar".
Posto smo mi Srbi nekada imali mnogo Bogova, izgleda da se istorija ponavlja, sada kod nas ima Bogova taman toliko koliko ima politickih partija.
Nije sve crno, nadje se i poneka plavusa
|