Tema: Indijanci
Pregled pojedinačne poruke
Odgovor: Indijanci
staro
  (#58 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 01:10
Pol: Žensko
Godine: 33
Odgovor: Indijanci - 21.07.2007, 21:32

Yellow wolf

Belci su ispričali samo jednu stranu priče da bi sebi ugodili. I rekli su mnoge neistine. Beli čovek je o sebi govorio samo najbolje, a o indijancima samo najgore.

Žuti vuk, poglavica probušenih noseva

Chief Joseph, Nez Perce

Svet je stvoren uz pomoć sunca i treba da ostane onakav kakav je oduvek i bio... Ova zemlja stvorena je bez graničnih linija i nije čovekovo da je deli... Ja vidim kako se belci bogate u celoj zemlji i vidim koliko žude da nama dodele golu, neplodnu zemlju... Zemlja i ja smo jedno. Mera zemlje i mera naših tela ista je mera. Dokažite nam, ako možete, da vas je ovamo poslao Tvorac. Možda vi samo mislite da vas je On poslao ovamo da sa nama radite šta hoćete. Da i ja verujem da vas šalje Tvorac, možda bih poverovao u vaše pravo da raspolažete mnome. Ne bih želeo da me pogrešno razumete, ja ovako govorim zato što volim zemlju. I nikad nisam rekao da je zemlja moja i da sa njom mogu da radim šta hoću. Pravo da zemljom raspolaže ima samo onaj ko je tu zemlju stvorio. Ja tražim pravo da živim na svojoj zemlji, a vama dajem pravo da živite na svojoj.

Hejnmot Tujalaket (Poglavica Žozef), Poglavica probušenih noseva

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice