|
Odgovor: Национална нетрпељивост -
18.07.2007, 11:03
Medijima po pravilu ne verujem i proteci ce mnogo vode Dunavom dok im ponovo pocnem verovati. Medjutim, po pricama ljudi koji zive u Hrvatskoj stekao sam dojam da je sve to sto se desilo moguce. Njihov nacionalizam je toliko znacajno istaknut da su Radikali kod nas "mala deca". Da su napisali (izmislili) potresniju pricu rekao bih da je moguce.
Ne mogu da kazem da kod nas nema nacionalne netrpeljivosti jer u svakom drustvu ima ekstrema ali mi nije jasno da nasi politicari ne sprecavaju takvu pojavu. Mislim, pre svega da se nista nije preduzelo od strane nase vlasti, na Subotickog lidera Madjara Kasu Jozefa. Sve sto je naveo Kunic je istina. Nije naveo jos i to da je podmetanje "eksplozivne naprave" pod vrata crkve (naravno katolicke) okarakterisano kao ugrozavanje zivota Madjara izveo niko drugi do Madjar od preko (Madjarska) i pri tom priznao da to nije uradio svojevoljno nego po nalogu ... Zatim, pokusaj podmetanja bombe u kafic nedaleko od Madjarske ambasade i to (gle cuda) bas u vreme kad je Evropska komisija (o kojoj je pricao g. Kunic) bila bas u Subotici i to nekoliko minuta pre njenog dolaska (slucajno poznajem konobaricu i gazdu tog lokala), a izvrsilac pogadjate - Madjar. Nasa vlast nije reagovala uopste.
Mislim da bi trebalo, jednom za svagda, da se odredi donji prag tolerancije. Da se krivicno gone oni koji direktno radi protiv drzave i njenih interesa, a takodje i protiv interesa njenih stanovnika. Sta je prece nama koji zivimo u hiper-mesovitim sredinama od medjuetnicke tolerancije?
Inace, zivim u istom dvoristu sa 2 porodice Madjara, dosta mojih prijatelja su Madjari, govorim veoma dobro Madjarski jezik i sa njima, obicnim ljudima na nacionallnim planu nikada nisam imao problema.
Nije sve crno, nadje se i poneka plavusa
|