Pregled pojedinačne poruke
Odgovor: Fildžan viška
staro
  (#7 (permalink))
valterbraniSA
Iskusni forumdžija
valterbraniSA će uskoro postati poznat članvalterbraniSA će uskoro postati poznat članvalterbraniSA će uskoro postati poznat član

Član od: 22.06.2006.
Poslednji login: 26.08.2008 20:29
Pol: Muško
Odgovor: Fildžan viška - 23.06.2006, 19:29

Pozdrav SWBA !

Meni je prilikom pokretanja ove mreze bio cilj iskreno promovisanje druzenja ljudi razlicith nacija u BiH iskazano kroz simbolicno ispijanje kafe. Ostale stvari oko drzavnog uredjenja, drzave bez entiteta, sa entitetima, otcjeplejnu spadaju, po meni, u domet visoke politike, o kojoj ce odluciti neko ne pitajuci za to nikoga od nas, u skladu sa tim kakve ce biti dnevnopoliticke potrebe visoke politike. Naravno moram se sloiziti da su teze o suzivotu i druzenji i drzavnom uredjenju, na zalost jako bliske pa je normalno da ljudi u svojim komentarima iznose svoje misljenje o obadvije stvari.

Samo obnavljanje starih prijateljstava u BiH, upoznavanje novih ljudi koji "nisu" kao mi u BiH, a i na podrucju citave bivse YU pomoglo bi uklanjanju predrasuda da oni drugi nisu kao "mi"(valjda ti dugi po misljenju prvih imaju u najmanju ruku rogove na glavi ) da nam svi oni zele zlo i da samo cekaju pogodan trenutak da nas ubiju.

Ovo je sve posljedica ksenofobije i nacional sovinizma koju su u svrhu zadrzavanja vlasti i pljackanja gradjana, koju su sirili uz pomoc medija i vjerskih sluzbenika.

Zato hajmo prvo srusiti predrasude jednih prema drugima , popiti na miru kaficu, pa cemo se onda uz nju lakse dogovoriti oko rjesavanja problema koji na stise.

SWBA

Ti si u svom postu ustvari tacno detektovao najveci problem koji dovodi do toga da je cak i obicno ispijanje kafe ljudi razlicitih nacija "cudo nevidjeno".

Uporedo sa Fildzanom viska na BiH forumima ide i link na peticiju podrske zakonu o oduzimanju nelegalno stecene imovine koji je vec dva puta odbijen u parlamentarnoj skupstini BiH. Mi smo svojevremeno na Sa-x forumu napravili malu istragu gdje smo na osnovu novinskih clanaka pronadjenih na Internetu uspjeli dokazati da je u BiH poslije rata od strane politicara opljackano 4 milijarde KM (2 milijarde eura). Iako smo se svi slozili da to sto je dokazano nije ni pola, od ove cifre se svakom normalnom covjeku zaledi krv u zilama.

I upravo, na zalost, ljudi iz tog istrazivanja, izbjegavsi bilo kakve sankcije zbog pljacke ovih dana radikalizuju politicku scenu u Bih, opet preko medija i vjerskih sluzbenika, zeleci da ubjede narod da mu je nacionalni interes i strah od komsije druge nacije vazniji od praznog stomaka.

Ali ipak ako pregledate sve ovo sto se pisalo na forumima docicete kao i ja do zakljucka da na ovim prostorima ipak ima jos normalnih ljudi sa kojima se moze popiti kafica, pivica i progovoriti lijepa ljudska rijec.

By The Way Sjecam se nekada davno u nekom udzbeniku za osnovnu skolu mi ucenici smo kao primjer suzivota i tolerancije ucili kako u mjestu Crvenka zajedno zive pripadnici -mislim 35 razlicitih nacija, A kao poseban primjer je navodjeno da medju njima zivi i jedan Egipcanin

Nadam se da je u Crvenki, a i u cijeloj Vojvodini jos uvijek tako, i da vi svako jutro sa svojim komsijama i prijateljima svih nacija pijete soljicu kafe sa dodatkom tolerancije.

Hajde napisite pokoju, gradjanima BiH ce sigurno biti interesantno da procita sta Vi mislite o ovoj temi.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice