|
Todd Anderson
Član od: 15.03.2006.
Poslednji login: 27.12.2007 10:27
Pol: Muško
Godine: 42
|
Odgovor: Traženje posla -
23.06.2006, 17:58
Znači, na osnovu višegodišnjeg iskustva mogu reći samo jedno - posla ima za svakog ko želi da radi!
Evo, uzmimo, na primer, moj slučaj. Uskoro će 20 dugih godinica kako radim u državnoj službi (na šta je ubedljivo najponosnija moja tašta ), tačnije u Vojsci (valjda sad konačno) Srbije. Najteže je bilo tokom usranih 90-tih kada sam od plate mogao da kupim deci kesicu "Smoki-ja". Tavorilo se tih godina i najjači osećaj bilo je beznađe! Međutim, kad ono onomad pade imperija pokojnog Slobe klempavog, zakači i mene talas entuzijazma te ubedih ženu (na jedvite jade) da bi kupovina kompjutOra bila dobra investicija! Odmah se dadoh u potragu za poslom i prvo što sam našao je jedna lokalna firma koja je valjda sa nekim kosovsko-metohijskim i južnoprugaškim opštinama sklopila ugovor oko prevođenja matičnih, venčanih, knjiga umrlih (Bog dušu da im prosti) i knjiga državljana u elektronski format. Ljudi, koja je to robija bila! Dobiješ program koji ti u gornjem prozoru prikazuje skeniranu sliku iz matične knjige rođenih, na primer, a u donjem prozoru imaš tabelu gde treba da unosiš podatke koje pročitaš sa onog švrakopisa iz gornjeg prozora! A oni matičari, to pola nepismeno, jebo ih Sveti Alimpije! Ne mereš pročitat, ispadoše oči. Radio sam k'o crnac, a slično sam bio i plaćen (valjda je blo nešto kao 2 dinara druže po jednom zapisu). Uglavnom, znam da su mi oči ispale jedno 2 meseca, a zaradio sam tričavih 100 marona! Ali ipak, znate kako je - sve što dođe ta trane mlogo je slatko!
Nešto kasnije, prijavih se za posao prevodioca u jednoj izdavačkoj kući i, nakon što sam se dobro pokazao na probnim prevodima, dobijem posao koji sa uspehom obavljam evo već više od 4 godine i vrlo sam zadovoljan ovom dodatnom zaradom, koja mi je omogućila da sebi i svojoj porodici priuštim mnogo toga što inače ne bih bio u stanju.
Još jedna važna stvar, i ujedno savet mlađima, jeste da se treba stalno prijavljivati za nove poslove, dok već obavljate neki drugi posao, onako, u stilu, neka se nađe! Tako sam se, recimo, početkom ove godine prijavio za posao na Krstarici i bio sam na razgovoru sa menadžerima ove firme i oni su mi dodelili posao vezan za korisničku podršku, ali sam ponuđenim novcem bio više nego razočaran (zaista sramotna cifra), tako da sam ih otkačio!
A evo, baš pre par nedelja išao sam na preliminarno testiranje za posao honorarnog prevodioca u jednoj beogradskoj Internet firmi i - dobio posao koji je bolje plaćen od onog koji trenutno obavljam!
Uhh.. baš se raspričah... Sve u svemu, namera mi je bila da one koji pročitaju ovo moje poduže pisanije ohrabrim da neprekidno traže posao - ima toga danas puno - sve dok ne nađu onaj koji im odgovara, pa čak i da i nakon toga nastave sa potragom, jer uvek i od dobrog ima bolje!
Svim forumašima koji traže posao, od srca želim puno uspeha!
Volim te kad pričaš, u svom ovom ludilu...
|