|
Odgovor: Da li ste za ulazak Srbije u EU? -
06.06.2007, 17:20
Дефинитивно сам био за, док није почела ова последња рунда с Косовом.
Улазак у ЕУ би нам помогао. Сам процес је као стандардизација државе, просто тера државу да среди своје институције, да оне функционишу, да прилагоди законе добрим европским законима, да се смање криминал и корупција, да се поштују људска права (при чему се претерује у фаворизовању хомосексуалаца додуше)... дакле, сам процес уласка у ЕУ је убрзано сређивање државе на које нас терају, а које би се иначе одвијало само по вољи наших политичара, дакле вероватно очајном брзином.
Такође, после кад си члан - део си једне велике и сређене над-државе, великог тржишта, не може баш да те бомбардује ко хоће, ниси баш мачији кашаљ на светском тржишту већ неко ко има робу "Маде ин ЕУ", то носи и политичку и релативну економску стабилност... све је то ок.
Улазак у ЕУ значи и стотине и милијарде Еврића помоћи, што грантова, што кредита, цитирао сам већ шта Бугари добијају и очекују.
Примери европских земаља које нису чланице ЕУ нису нешто с чим се можемо мерити - Норвешка има огромне резерве нафте у Северном мору и ЕУ јој не треба јер је стандард бољи. Видећемо кад нафте нестане. Швајцарска је оепт богата и без ЕУ, а зарађује мало и на тој својој неутралности, вероватно су им и закони згодни ако нису баш скроз усклађени са ЕУ по питању банкарства, те привлаче новац... ми смо сиромашни. Без ЕУ ми бисмо ниво Швајцарске или Норвешке кад је стандард у питању достигли вероватно трипут спорије него као чланица ЕУ. То је разлика између нас и ШВА и НОР. Даље, ми немамо политичку стабилност као ШВА и НОР, тако да нам чланство у ЕУ треба и због тога.
Међутим, постоји ту један проблем - ЕУ не поштује суверенитет и територијални интегритет Републике Србије. ЕУ се залаже за отимање Косова од Србије. Све док не прође то стање - мислим да Србија треба да једнострано обустави преговоре о придруживању и стабилизацији и тражи од ЕУ потврду да ЕУ признаје Републику Србију и њене границе.
Зато бих на евентуалном референдуму за прикључивање ЕУ сутра гласао против.
...prošlo je dvan'est sati mala, čarolije su nestale...
Poruku je izmenio Lillith, 07.06.2007 u 07:56.
Razlog: u dogovoru s clanom :)
|