|
Odgovor: Slobodni zidari = Masoni -
05.06.2007, 21:34
Masonstvo ma koliko pominjano opisivano, i objašnjavano, ostaje obavijeno velom tajne. Moj lični osećaj kada se pomene masonstvo prva asocijacija koja se spontano javlja u meni je hladna tajanstvenost, bez imalo simpatija sem oprezne radoznalosti. Možda je to zbog toga što su masoni uvek neprepoznatljivi nama običnim ljudima, valjda zbog pravila o zatvorenosti pristupa(bližeg pristupa), prema njima, kao i regulisani izlaz informacija o njima prema otvorenom svetu. Neznam dali je ko iz udruženja masona dao konkretne iformacije o njima pa makar i od pre pedeset godina, ili pak napisao knjigu u stilu : Ja mason. Zbog toga predpostavljam da sve opise i tumačenja masona su napisali ljudi izvana koji nisu direktno bili masoni. Zbog te zatvorenosti prema stvarnim informacijama o njima, mi možemo samo nagađati o pravim odnosima, pravilima ponašanja(detaljno), kao i ciljevima i delatnostima. To je ono što izaziva dodatnu mističnost, kao i pojačanu radoznalost za njih. Mnoge iformacije, ili najbolje čuvane tajne iz oblasti delatnosti špijunaže i kontra-špijunaže, su obelodanjene ili "probijene", ali o masonima koliko znam do sada ne. Pa se pitam ako postoje misterije, tajne, proistekle iz nerazjašnjenih događaja iz stvarnog sveta, sada a i iz istorije, koje nikad nisu razjašnjene, imali to veze sa pomenutim udruženjima ili je to samo indikativno, ali jedno moramo priznati da znaju da zatvore sve informacije koje se bitno tiču njih, i da i dalje ostanu tajanstvena udruženja koja golicaju maštu nas običnih ljudi.
|