Citat:
Lillith kaže:
Ajde malo da pricamo o sadasnjosti jer ja ne zivim u proslosti  Ti samo pricas a sta je bilo tad a sta je pre sto godina a sta pre dvesto... Mani se vise Drugog svetskog rata na svakoj temi...Ja gledam kako je sada...
|
Па можемо и о томе. Судећи по изјавама СВМ, којекаквим резолуцијама којекаквих Европљана, у Војводини је у последњих пет година било више националних инцидената и националне нетрпељивости не само него у Рашкој области или рецимо у Димитровграду или источној Србији, већ више и него у општинама Прешево и Бујановац.
Citat:
Dalje ti pricas samo o Vojvodini kako imaju manjinu ostalih naroda a vecinu dva naroda,a sta je sa Srbijom onda,Srbija ima vecinu samo jednog naroda a svih ostalih jos vecu manjinu u odnosu na tu vecinu(mislim to sma vec napisala u proslom postu)
|
Ја управо о томе и говорим. Једина разлика Војводине у односу на централну Србију је мало већи број Мађара, никако нека ултратурбо мултиетничност са 26 нација. Ако их Војводина има 26 централна Србија их има 28.
Citat:
Ali ponavljam nije vazan broj koliko ti odnosi jer ako ne postoji tolerancija spram razlocitosti to brojcano stanje vecine u odnosu na manjinu ce se drsticno promeniti u korist vecine jer ce manjina da ode zato sto nije prihvacena itd...
I to je mulitetnicost a ne samo broj vas i nas...
|
Наравно да је битна толеранција у неком друштву.
Citat:
Vezano za temu,nisam Vjvodjanka ali mislim da je bemisleno odvajanje Vojvodine dok ipak smatram da Vojvodina treba da ima bolji status u Srbiji nego sto je sada,jer ovako Srbija eksploatise Vojvodinu do maksimuma a ne daje nista zauzvrat,ipak su tu vecina Srbi ,isto njena deca kao i oni iz Sumadije itd...
|
Ја мислим да је прича о експлоатисању Војводине од стране остатка Србије прича за малу децу која служи да се дестабилизује Србија и да се поједини политичари као "браниоци Војводине" докопају фотеља и новца. Проблеми Војводине су исти као проблеми остатка Србије.
Citat:
Lady S kaže:
Moje mišljenje je da je neumesno karikirati stvari na ovakav način... I iskreno, zavrti mi se u glavi kada ljudi počnu da se gađaju ciframa.
|
Не видим због чега је неумесно.
Цифре су незгодне јер су егзактне, јер разбијају митове. Незгодне су јер мало демантују нечије ко зна какве представе о стварима.
Имам проблема да схватим ову твоју примедбу. Испада да - ако се прошетамо по селима - Војводина ће имати пуно више неСрба и неМађара него што то попис говори?
То што ти познајеш припаднике разних народа значи да је попис становништва донео нетачне податке?
Ако се чињенице не слажу с твојим представама, тим горе по чињенице?
Нека екстра-мултиетничност Војводине је, као што сам илустровао, мит. Војводина има извјестан број неСрба, али то су углавном Мађари и по солитер на Београдском кеју других народа.
Citat:
Ako tada nije bilo sjajno, možda bismo mogli da popričamo o tome kako je sada i da se lepo polako vratimo na temu. Većina "aktivista" gore pomenutih događaja odavno nije sa nama, a stalno vraćanje u nazad nikome nam ništa dobro nije donelo.
|
Само сам илустровао војвођанску мултиетничку идилу кроз историју. Пуно је сличнија историји Босне, Хрватске или Косова него рецимо швајцарској, рекао бих.