|
Odgovor: Београдизација Србије -
22.05.2007, 23:21
E prava tema za napaćenu "raju", van velikih centara. Pored Beograda još nekoliko velikih gradova čine preko šezdeset procenata biračkog tela Srbije, i eto zbog čega nemože doći do decentralizacije vlasti u ovoj zemlji. Ja stanovnicima u ovim gradovima ne zameram što glasaju ponovo za postojeće postavljenje i jačanje uticaja velikih centara, jer ako im je lepo zašto bi to menjali, već gledaju da im bude još lepše. Parametri upoređenja života u tim centrima među stanovništvom koje tu živi, su na nivou tih sredina, a onaj koji je visoko gore slabo vidi dole. Dole, to smo svi mi koji živimo u provinciji ili na selu, i moramo se zadovoljiti sa mrvicama koje otpadaju od velikog stola. Velike su prednosti života u velikim gradovima u odnosu na manja mesta i sela, počev od nivoa urbanizma, kulturnih sadržaja, raznih servisa uopšte, školstva, i ogromna količina novca koja pristiže u te centre i koja se tu okreće, pa samim tim i omogućava svakome ko iole ozbiljno shvata rad, da zaradi, a samim tim i normalnije egzistira nego u manjim mestima. Ja godinama živim na selu i cena takvog života je barem četrdeset procenata skuplja i nekvalitetnija u odnosu na velike centre, pitaće neko kako to?
Pa evo, na selu što se ponudi je u daleko manje asortimanu, gledano po kvalitetu, ceni, po sistemu ako ti je zapelo, onda je skuplje. Prodajne akcije, super-marketi, su misaone imenice itd.
Kako sve to promeniti bez da se pravi uštrb od velikih centara, pa teško, biračko telo koje je sve veće u, i pored tih centara neće drugačije glasati, izuzev ako bi došlo do nekih velikih tumbanja na njegovu štetu, a to neće.
Izglasavanje eventualno novog zakona o decentralizaciji i jačanju lokalnih samouprava, teško da će ova nova vlada staviti na dnevni red, jer je trenutno 13 ministara iz Beograda, što dovoljno govori. A o kvalitetu njihovom da ne ocenjujem u ovoj temi, videćemo... Neznam dali novi ministar poljoprivrede zna kako izgledaju ašov, motika, lopata, kosa?
I ostaje nam jedino da čekamo i da se nadamo, ili da se pridružima, ali dali možemo svi?
|