Citat:
Riquelme kaže:
Mislim da se mnogo vise daje nego sto se dobija,mada u nasem slucaju ne znam kako bi ispalo...
|
Пази, нема теорије да се да више него што се добије.
Ево ти рецимо пример:
"У. 2006. години Бугарска је кроз претприступни фонд за помоћ пољопривреди (SAPARD) Европске уније добила 82.000.000, чиме се укупна помоћ кроз овај пројекат у периоду од 2000. до 2006. попела на 444.800.000 евра. Уласком у ЕУ Бугарској се отварају десетоструко већи фондови и грантови: 2007. почиње имплементација осам великих пројеката вредних 800.000.000 евра обезбијеђених кредитима и грантовима којим ће се извршити реконструкција путне инфраструктуре, пруга, водоводних и канализационих система у Софији..."
Љупчо Трохаров, амбасадор Бугарске у БиХ:
"Последњих шест година имамо просечан раст БДП од 5,6%. То је врло добар раст. У периоду 2000-2005. имали смо преко 9 милијарди евра страних инвестиција. Но, оне не долазе саме, траже погодан амбијент. Због тога смо пуно улагали у инфраструктуру и наше задужење износи преко 18 милијарди долара. Но, то и не мора бити велики дуг кад се упореди рецимо, са Хрватском, а ми смо земља од девет милиона становника.
Просечна плата у последњем кварталу 2006. је око 200 евра. У 2002. имали смо три милиона туриста, у 2005. четири милиона и сто хиљада, а само у првих девет месеци 2006. три милиона шесто хиљада.
Шта очекујемо од ЕУ као финансијску помоћ за прве три године од уласка? За 2007, 2008 и 2009. очекујемо четири милијарде и 700 милиона евра помоћи од ЕУ. За првих седам година је било планирано око 11-12 милијарди евра, али данас сам прочитао да је ова цифра порасла за 6,8 милијарди. То су огромне паре. Ја, лично, страхујем да ли ћемо ми успети да ти апсорбујемо. То је велики задатак, не само за државу, већ и за општине које морају да носе пројекте".