|
Odgovor: Da li smo spremni za EU? -
06.05.2007, 19:41
To, da li mi možemo da uđemo u Uniju ili ne, ne zavisi od toga da li smo kulturni ili ne, koliko ima pismenih ili da li slušamo Cecu ili ne. Podsetimo se nekih zemalja koje su već u Uniji ili su potpisale sporazum za ulazak u istu, na primer Rumunija (prvo što mi je palo na pamet), ne mislim da je stanje po pitanju pismenosti-nepismenosti nešto drastično drugačije nego kod nas, ne mislim da veliki procenat Rumuna sluša visoko kvalitetnu muziku, ne mislim da je njihovo kućno vaspitanje (ako se može govoriti o tome kao o opštoj pojavi) ne većem nivou nego kod nas, čak naprotiv, mislim da smo u svim ovim segmentima mi bar malo ispred njih.
E sada to da li ćemo ući u Uniju ili ne, nažalost, ne zavisi od nas, zna se koji su uslovi, i opet nažalost, zna se ko je zadužen za ispunjenje istih i omogućavanje ovom narodu da se nekako priključi evropi i svetu.
I na kraju mislim da mi jesmo spermni (mi kao pojedinci, obični građani) da se priključimo Uniji i da će se stvari koje su navođene kao razlozi za to da mi nismo spremni da uđemo u istu rešavati tek kada se budemo priključili. Nijedna od država koje su ušle u Uniju u drugom krugu ili neka od onih koje su tu nadomak ulaska nije imala sve te preduslove koji su navođeni unapred ispunjene. Nemaju ih još uvek, tu se radi o procesima koji se mere desetinama, pedesetinama godina, ali se mora početi od nečega.
...a ja crtam svoje krugove i praštam stare dugove...
|