NLB Liga ABA – Finale
Košarkaši Partizana pobedili u Železniku
BEOGRAD, - Košarkaši Partizana poveli su sa 1:0 u finalu plej-ofa Jadranske lige, pošto su u subotu uveče u gostima u Železniku pobedili FMP sa 85:83 (18:12, 27:23, 17:22, 23:26).
Junak meča je bio igrač Partizana Vontigo Kamings koji je postigao koš za tri poena tri sekunde pre kraja, a takođe bio najefikasniji igrač meča sa 26 poena. U ekipi Partizana dvocifren učinak u poenima imali su još Predrag Drobnjak i Uroš TRipković - po 11, kao i Dušan Kecman koji je upisao 10 poena. U poraženom FMP najefikasniji su bili Zoran Erceg sa 20 i Miloš Teodosić sa 18 poena.
Finale Jadranske lige igra se na dve pobede, a drugi meč na terenu Partizana zakazan je za sredu, 18. april.
Beta 14.4.2007.
Jom Hašoa, dan patnje i junaštva
Zagreb - Židovi diljem svijeta obilježavaju Dan sjećanja na žrtve holokausta - Jom Hašou. Dan patnje i junaštva obilježava se 27. dana hebrejskoga mjeseca nisana paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na groblja i spomen-obilježja Židova stradalih u Drugome svjetskom ratu. Odluku o izboru toga dana donio je izraelski parlament u spomen na ustanak Židova u Varšavskome getu u proljeće 1943. godine.
U Hrvatskoj se središnja komemoracija održala na Mirogoju. Organizira je Židovska općina Zagreb. Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je na komemoraciji kao izaslanica predsjednika Vlade Ive Sanadera.
Predsjednik Republike Stjepan Mesić u Požegi sudjeluje u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve holokausta. Povodom Jom Hašoe, dana patnje i junaštva, Židovska općina u Osijeku održala je komemoraciju žrtvama holokausta i položila vijenac na spomenik "Majka i dijete". Osječka židovska zajednica do početka 2. svjetskog rata bila je jedna od najvećih u Hrvatskoj.
HRT web vijesti 15.4.2007.
U svijetu bajke Ivane Brlić Mažuranić
Slavonski Brod - U Slavonskom Brodu započinje tradicionalna manifestacija "U svijetu bajke Ivane Brlić Mažuranić". Idućih pet dana Slavonski Brod postaje grad djece.
Simbolično će to na otvaranju biti oslikano predajom ključa grada djeci. Samo na otvaranju manifestacije ispred kuće u kojoj je živjela Ivana Brlić Mažuranić sudjelovat će tisuće djece.
HRT web vijesti 15.4.2007.
Mediji pomažu obnovu Ružičkine rodne kuće
ZAGREB/VUKOVAR – Obnovljena rodna kuća hrvatskoga nobelovca Lavoslava Ružičke u Vukovaru, zajedno s dograđenom polivalentnom dvoranom namijenjenom ponajprije mladim Vukovarcima, trebala bi se otvoriti 13. rujna, na 120. obljetnicu rođenja velikoga kemičara.
Projekt vrijedan 4,5 milijuna kuna, za čiji je dovršetak potrebno još milijun kuna, vodi Fundacija “Ružičkina kuća”, uz pokroviteljstvo HAZU, osnovana 2004. godine, a svesrdno ga pomažu mnogi pojedinci, tvrtke i ustanove.
Fundacija je upravo izradila radijski spot u kojem predstavlja projekt i odaslala ga na 118 postaja diljem Hrvatske, koje su ga zdušno prihvatile: prvoga dana uključilo se već desetak lokalnih radioprograma. Slična akcija, naslovljena “Obnovimo zajedno Ružičkinu kuću”, slijedi uskoro u suradnji s tiskanim medijima.
(M. J.)
Večernji list 14.4.2007.
TREĆI DANI BOKELJSKE KULTURE U ISTRI
Hommage don Branku Sbutegi
PULA - Središnje događanje trećih Dana bokeljske kulture u Istri bilo je predstavljanje »Godišnjaka LIV« Pomorskog muzeja iz Kotora, koji je dijelom posvećen i don Branku Sbutegi, čija se godišnjica smrti obilježava upravo ovih dana. Kako je kazala ravnateljica Pomorskog muzeja iz Kotora, »djelo don Branka Sbutege uvijek je vrlo živo i aktualno, riječ je o iznimnome intelektualcu, a posebno je dirljiv tekst koji je o njemu napisao njegov brat Antun«.
Književnik i publicist Daniel Načinović istaknuo je da Sbutegino djelo odlikuje neka posebnost. »Bio je pjesnik, filozof, svećenik, koji je nevjerojatno dobro i suptilno iščitavao znakove vremena, znao je iznimno dobro tumačiti razne stvari i pojave, kod njega je bilo sve iskreno i neposredno. Njegovo ga djelo čini čovjekom suvremenosti«, kazao je Načinović.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_217.htm
Sarajevo sam obožavao Terazije su me ipak vukle
Beograd - Imao sam tek dve godine kada su se moji roditelji iz Niša, gde sam se rodio, preselili 1944. u Suboticu. Moj otac je iz Subotice 1939. godine stigao u Niš i zaposlio se u Osiguravajućem društvu, da bi 44, po ukazu Milana Nedića da stranci ne mogu da rade više u Srbiji, spakovao kofere. Tako smo se nas troje, zaobilazeći sve glavne puteve zbog nemačke vojske, vratili u njegov rodni grad, počinje ispovest za „Blic nedelje“ Kornelije Kovač.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_218.htm
Tražim izgubljenog prijatelja
http://www.a-free-guestbook.com/gues...=valterbranisa